Als chauffeur heb je te maken met diensttijd, rijtijd en rusttijd.
De diensttijd mag vanaf het tijdstip aanvang werkzaamheden maximaal 15 uur per 24 uur duren. Binnen de diensttijd mag er maximaal 2 x 4,5 uur gereden worden.
De maximale rijtijd mag verdeeld zijn over de hele diensttijd periode, dus deze hoeft niet aaneengesloten te zijn, zolang de pauzes op tijd genomen worden.
Na het bereiken van de maximale diensttijd of de maximale rijtijd MOET de chauffeur zijn dagelijkse rust nemen van 11 uren aaneengesloten.
Bijv.: Aanvang diensttijd is 06.00 uur 's-morgens, de chauffeur laadt zijn auto tot 07.00 uur. Hij gaat daarna rijden naar zijn bestemming. Afhankelijk van de afstand die hij moet afleggen neemt hij na 4 uur en en kwartier rijtijd een pauze van 45 minuten, ook als hij dan al op zijn bestemming is! Pas dan mag hij verder rijden of andere werkzaamheden uitvoeren.
Als de werkzaamheden gevolgd worden door langere tijd van wachttijd gedurende de dienst dan mag dat als pauze op de tachograaf worden geregistreerd maar geldt wel als lopende diensttijd.
Ook als gedurende de dag met de auto een aantal keren kleine verplaatsingen worden gemaakt tellen die mee voor de lopende rijtijd.
Omdat de chauffeur om 06.00 's-morgens is begonnen met zijn werkzaamheden mag hij die dag tot maximaal 21.00 uur 's-avonds actief zijn, hetzij met rijden, hetzij met andere werkzaamheden.
Vanaf 21.00 's-avonds moet hij zijn rust nemen tot 08.00 de volgende dag alvorens hij weer mag beginnen.
Dus de vriend chauffeur kan met inachtneming van de rijtijdenwet onmogelijk 24 uur later weer thuis zijn tenzij de rijtijd voor de heen en terugreis en zijn andere werkzaamheden binnen de 9 respectievelijk 15 uur van de lopende dag kunnen zijn afgerond, maar dan is hij dezelfde dag voor 21.00 uur al thuis.
De digitale tachograaf registreert iig. de rijverrichtingen met het voertuig. Alle overige werkzaamheden moeten handmatig worden ingevoerd.
Toegevoegd na 10 minuten:
Zet in ieder geval de tachograaf NOOIT op OUT OF SCOPE! Dit is niet toegestaan en wordt door met name buitenlandse controleurs als fraude gezien en met zware boetes bestraft. Out of scope mag alleen gebruikt worden op eigen terreinen waar het RVV niet geldt en in landen die buiten de werkingssfeer van de EU en AETR vallen.
Out of scope mag daarnaast ook gebruikt worden door voertuigen met ontheffing zoals strooiwagens, legervoertuigen en voertuigen in dienst van Rijkswaterstaat. ( dit voor zover in Nederland )