we hebben n auto gekocht (3800 euro) zonder garantie, na 13 dgn motorpech, reparatiekosten 3000. Nu in onderhandeling dealer, een 'x' bedrag terug?

we hebben n auto gekocht bij een auto dealer zonder garantie. de prijs voor de auto was 3800 euro. na 13 dagen ging hij kapot en nu blijkt de motor vervangen te moeten worden, kosten 3000 euro. dealer en wij zijn nu in onderhandeling over andere auto of een bedrag terug krijgen. wat zijn onze rechten en heeft iemand tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de eerste plaats constateer ik dat je de auto hebt gekocht bij een 'autodealer', ik neem aan dus bij een garage. Dat is in zoverre van belang dat jij, als consument, een extra bescherming geniet t.o.v. wanneer je deze auto van een particulier hebt gekocht. (bron 1). In de tweede plaats heb je weliswaar je auto gekocht zonder garantie, maar dat zegt niet alles. Je hebt nog altijd de zogeheten 'wettelijke garantie' (bron 2). Die garantie heb je in principe altijd, hoewel voor een beroep daarop een beperkte termijn geldt. De verkoper moet jou namelijk wel leveren wat hij belooft. Doet hij dat niet, dan levert hij 'non-conform'. Heeft hij enige uitlating gedaan over de motor, of deze net vervangen was of bijna kapot was, de z.g. verborgen gebreken? Dan heb je pech, want dan kon je dat weten. Heeft hij gezegd dat de auto in prima staat was, dat er nieuwe onderdelen in zijn gezegd? Dan moet hij ook daarvoor hebben gezorgd. Als de verkoper zich duidelijk niet aan zijn woord heeft gehouden, dan kan jij eisen dat de motor op kosten van de verkoper wordt gerepareerd, of dat hij zelf een redelijke oplossing aandraagt. Echter, ook van belang: wat is jouw eigen inbreng geweest voorafgaand aan de koop? Was het 'liefde op het eerste gezicht', of heb je wel even e.e.a. van tevoren uitgezocht? Jij hebt als koper namelijk evengoed een onderzoeksplicht (bron 3). Zeker bij een tweedehands product (zelfs een auto bij de garage) moet je tot op zekere hoogte nagaan wat de staat van de auto is, bijv. het opvragen van de onderhoudshistorie. Heb je zoiets niet gedaan, dan sta je redelijk zwak, want het is wel degelijk een plicht die op jou als koper rust. Conclusie: de uitkomst hangt mede af van wat jij voorafgaand aan de koop hebt onderzocht en hoe de verkoper met jou heeft gecommuniceerd over eventuele verborgen gebreken van de auto.

Bronnen:
http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7...
http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7...
http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100