welke voertuig mag je zonder rijbewijs besturen op de openbareweg?

Ik ben al een tijdje opzoek naar een vervanger voor de fiets. ik wil alleen geen rijbewijs te hoeven hale voor dit vervoermiddel. ik dacht zelf aan een segway, maar die is al gauw €4.000,- in de aanschaf. dus die gaat niet door.

Toegevoegd na 8 uur:
Ik concludeer hier dus uit, dat Nederland gewoon heel stom is. en dat je overral een rijbewijs voor moet hebben, kop op! een kart heeft alleen maar gas en rem, en toch heb je er een rijbewijs voor nodig!?

Toegevoegd na 13 uur:
Ik wil geen AM rijbewijs halen,
1. Is vind het veel te duur!
2. als ik 0,5 jaar wacht kan ik voor me B-Rijbewijs
3. ik wil iets waar je gewoon snel en zonder te bewegen naar school kan.

Ik zoek dus iets waar je echt geen rijbewijs voor nodig hebt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tja, ik weet niet waarom je de fiets wil vervangen. Zoek je alleen iets waarvoor je minder kracht hoeft te zetten, zoek je iets waarmee je harder kunt rijden, zoek je iets waarmee je droog zit, of zoek je iets waarmee je meer boodschappen mee kunt krijgen? Dat verschilt nogal. Maar er zijn niet veel voertuigen waarvoor je geen rijbewijs nodig hebt. Een elektrische fiets is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, en er zijn ook hulpmotors die volledig het trappen overnemen (ipv alleen ondersteunen) en je kunt ook een driewielers of bakfiets met een hulpmotor uit laten rusten, zodat je je boodschappen makkelijk mee kunt krijgen. Wil je overdekt zitten, dan is de Canta het enige voertuig waarvoor je geen rijbewijs nodig hebt. O ja, en je hebt nog een overdekte scootmobiel. Maar daarmee zijn we er volgens mij. Kijk eens hier: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/voor-welke-soorten-bromfietsen-heb-ik-een-bromfietsrijbewijs-brommerrijbewijs-nodig.html Toegevoegd na 7 minuten: Canta overigens niet verwarren met een 'gewone' brommobiel, daar heb je namelijk wél een (Am)rijbewijs voor nodig. Toegevoegd na 26 minuten: O ja, en als je je graag vooral snéller wilt kunnen voortbewegen dan op een gewone fiets, en je kúnt wel fietsen, dan zou je nog een ligfiets kunnen overwegen. Daarmee kun je zelfs ongetraind al beduidend sneller fietsen dan op een gewone fiets. Toegevoegd na 40 minuten: Met sommige Quads mag je trouwens wél op de openbare weg rijden (zie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/quad) alleen heb je daar dus wél een rijbewijs voor nodig. Nog een paar "bijzondere bromfietsen" (zie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bromfiets/bijzondere-bromfietsen) waar je geen rijbewijs of helm voor nodig hebt: De trikke: http://trikke.nl/ De Zappy 3: http://www.zapworld.com/zappy-3-pro En de Swing: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2012-15382.html Zo te zien zijn het allemaal een soort elektroscooters waar je op staat, alleen in het filmpje van de Zappy 3 kom ik een variant tegen met een zadel erop. (Overigens denk ik wel dat het halen van je Am-rijbewijs en vervolgens een scooter kopen goedkoper is, maar ik weet niet of dat is waar het je om gaat.) Toegevoegd na 54 minuten: En als het niet je werk is of je bent 18+, heb je voor de trekker blijkbaar ook geen rijbewijs nodig (zie bron)

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bi...

Voor de meeste snor- en bromfietsen heb je geen rijbewijs nodig hooguit een speciale akte. Makkelijker dus te verkrijgen voor arme student-types als jij.

Een E bike?

Een spartamet (gemotoriseerde fiets) Scootmobiel Electrische step Skelter Bakfiets Huifkar Zeepkist Vliegende hollander (door met een arm beweging naar voren en achteren te gaan, gaat dit voertuig vooruit) Dan heb ik er nog 1, maar weet niet heel zeker of je dit als voertuig mag zien. De skippybal :) Hopelijk staat er een passend vervoersmiddel voor je tussen.

Bijna niets meer waar een motor aan vast zit. Enigste uitzondering is nog een elektrische fiets.

de e bike zolang je de versie hebt met trapondersteuning, mischien iets te simpel gesteld, maar alle vervoersmiddelen waar je niet zelf hoeft mee te werken aan de voortbeweging zijn rijbewijsplichtig. zie link.

Bronnen:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/9...

Volgend jaar wordt er een tractorrijbewijs ingevoerd. Tot die tijd heb je dat niet nodig; daarna kun je hem (waarschijnlijk) kopen op het postkantoor, zoals bij de invoering van het bromfietscertificaat in 1996 voor iedereen die ouder was dan 16.

Een Paard? Al weet ik niet zeker of dat een voertuig is... als je er een cowboyoutfit bij aantrekt is het wel stoer :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100