Klopt het dat je paspoort niet wordt gecontroleerd als je naar een schengenland vliegt?

Je kunt in principe dus gewoon Jan Peter Balkenende op je vliegticket laten zetten als je bijvoorbeeld naar Italië vliegt?

Weet jij het antwoord?

/2500

bij de incheckbalie wordt je identiteit gecheckd. in het Schengen-gebied hoef je niet langs de douane. dat is iets anders.

Nee, dat klopt niet. Ook als je via het internet inchecked, dan wordt op twee plaatsen je identiteit gecontroleerd aan de hand van je ID: bij de security-check en bij de gate.

Het Schengenverdrag geeft burgers van lidstaten het recht zonder visum binnen de Schengenruimte te reizen. Je zult dus in elk geval middels je ID moeten aantonen dat je Schengenburger bent. De verhalen in de media over ontbreken van paspoortcontroles zijn dus onjuist. En als jij onder valse naam binnen een Schengenland wilt reizen pikken ze je er waarschijnlijk uit voor je in het vliegtuig bent.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdragen_va...

Vooreerst: het is in elk land een ernstig misdrijf om je voor te doen als een ander. Je mag dus niet reizen onder een valse naam; in geen enkel land. Typefouten op reisdocumenten komen voor. We zijn tenslotte mensen. Verwittig de airliner op tijd en neem een bankafschrift mee om aan te tonen dat jij wel degelijk degene bent die voor dat ticket betaald heeft. Degene achter de balie moet wel heel erg van slechte wil zijn om je ticket niet aan te passen of goed te keuren. Los daarvan het antwoord op je vraag: vliegen binnen de Schengenzone zonder identiteitscontrole... Binnen de Schengenzone mogen mensen vrij reizen en hoeft de identiteit niet gecontroleerd te worden. De meeste airliners en vliegvelden doen dit standaard echter wel. Ten eerste omdat ze (voornamelijk onder druk van de Verenigde Staten) elke mogelijke voorzorgsmaatregel willen nemen tegen terrorisme. Ten tweede omdat het praktisch moeilijk is (en duur) om verkeer binnen de Schengen af te zonderen van ander internationaal verkeer. Vliegvelden moeten dan aparte terminals bouwen etc. En wat doe je met transitvluchten; via een Schengenland naar een niet-Schengenland? Dan leg je de verantwoordelijkheid voor de identiteitscontrole dus bij dat andere land. Moeilijk allemaal. Daarom controleert men je identiteit bijna altijd als je gaat vliegen. In sommige grote, dunbevolkte landen heeft het vliegtuig echter een bus- of trein-achtige status. Je pakt die gewoon af en toe als je bijvoorbeeld naar de dichtstbijzijnde stad moet. In dat soort landen springt men losser om met deze regels en zal je identiteit vaak niet gecontroleerd worden op de binnenlandse vlucht, maar bij aankomst op de internationale luchthaven. En om de discussie te beëindigen: ik vloog 6 weken geleden van een Haugesund Noorwegen, via Oslo International naar Schiphol en mijn identiteit (paspoort of (e)ID) werd niet één keer gecontroleerd. Vliegen binnen de Schengen zonder paspoortcontrole kan dus wel degelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100