Wat gebeurt er als je "nee" antwoordt op de vraag of je zelf je koffer hebt ingepakt op een luchthaven?

Wanneer je alleen reist, word je (bijna) altijd bij de incheckbalie gevraagd of iemand de koffer voor jou heeft ingepakt, of dat iemand er bij kon nadat je hem al had ingepakt. Ook al is dit vaak niet het geval, antwoordt ik altijd gewoon "ja, ik heb het zelf ingepakt" om gedoe te voorkomen. Maar wat gebeurt er als je "nee, iemand anders heeft het voor mij ingepakt" antwoordt? Wordt dan meteen je hele tas onderzocht? Of is het meer een verklaring dat ALS je iets illegaals probeert te smokkelen dat alleen jij verantwoordelijk kan worden gesteld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Daar ga je vreselijk spijt van krijgen en je gaat in elk geval je vliegtuig missen. Er kan dan namelijk in theorie van alles in je koffer zitten zonder dat je het weet. Tot springstoffen en wapens aan toe. Dat vinden de veiligheidsmensen geen succes. Bovendien jaag je ze op kosten (als je koffer al in het vliegtuig zit moet ie er uit worden gehaald met alle vertragingen van dien). Het staat ongeveer gelijk aan het roepen dat je een bom hebt. Niet doen.

Als je nee antwoord wordt jouw bagage gemarkeerd in de computers. Je krijgt dan een aantal extra vragen over wie en waarom. Waarschijnlijk gaat je bagage dan voor die het vliegtuig ingaat eerst door een uitgebreide controle waarbij zonder pardon eventuele sloten worden opengebroken. Eventueel kun je al voor vertrek door de marechaussee extra gecontroleerd worden Ook wordt er een digitale aantekening gemaakt bij jouw persoon en heb je grote kans dat je bij aankomst in het buitenland door de grenspolitie uit de rij wordt geplukt. Houdt er rekening mee dat je dit in ieder geval veel extra tijd gaat kosten en de schade van het missen van een vlucht niet vergoed gaan worden. Toegevoegd na 5 minuten: Wat eventuele smokkelwaar in je bagage betreft, hier ben je altijd zelf verantwoordelijk voor tenzij jij kunt bewijzen dat je echt niet wist dat het in je bagage zat. Voor goederen die jij "gewoon" meeneemt zoals kleding, elektronica, sigaretten etc. geldt altijd dat je zelf verantwoordelijk bent. Ook als je over de invoerlimiet gaat of spullen bij je hebt die verboden zijn (bv namaak, wapens of beschermd). Voor de zekerheid kun je dit nakijken op de site van de belastingdienst ( http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/campagnes/landingspaginas/prive/reizigers/reizigers )

In principe zal jou bagage niet worden ingecheckt en kan het dus niet mee op de vlucht. In de praktijk zal een securety medewerker van de luchtvaartmaatschappij naar je toekomen en vragen of hij je koffer samen met jou mag controleren. Levert de controle geen afwijkende zaken op zal de koffer alsnog ingecheckt worden en mis je de vlucht niet. Indien je tijdens deze actie afwijkend of zelfs agressief gedrag vertoond zal de medewerker van de luchtvaartmaatschappij altijd de Koninklijke Marechaussee waarschuwen en komt deze " een praatje met je maken". Dan heb je dus wel een probleem. Normaal gesproken zal je indien je op normale manier aangeeft dat je niet zelf de koffer hebt ingepakt ook normaal en vriendelijk behandeld worden. Het is immers geen strafbaar feit, het betekend alleen dat je niet zomaar kunt verklaren dat je zeker weet dat er verboden goederen in je bagage zitten. Dat weet je immers niet. Informatie doorgeven aan buitenlands autoriteiten is onzin, indien de luchtvaartmaatschappij jou koffer niet vertrouwd gaat hij eenvoudig niet op de vlucht mee. De vergelijking met het roepen dat je een bom hebt gaat ook niet op, dit wordt als strafbaar feit gezien (feitelijke bedreiging ) en dat zal van het niet zelf inpakken van je koffer nooit gesteld worden. Al met al zal het vast wat extra tijd kosten maar indien je die hebt ga je gewoon met de vlucht mee. Het is uiteraard wel de toon de die de muziek maakt!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100