Is het mogenlijk om een vliegtuigcrash te overleven door te springen?

Stel dat het vliegtuig waar je inzit neerstort en vlak voor dat hij de grond raakt spring je. Je bent dan in de lucht als bij neerstort en komt pas weer op de grond na de ergste schok. Zou dit mogelijk zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In theorie zou dit kunnen, maar ook natuurkundig wordt het zeer moeilijk. Wat je in tekenfilms wel eens ziet is dat figuren vlak voor het neerstorten een stap opzij doen en dan gewoon weglopen. Fysisch heeft dit het volgende probleem. Als je in een vliegtuig zit wat neerstort, heb je dezelfde neerwaartse snelheid als het vliegtuig. Valt deze met 500 km/h naar de grond, doe jij dat ook (dit is sneller dan met een vrije val!). Op het moment dat je heel hard afzet, kan je wel iets van die snelheid compenseren, maar dan moet je denken aan 10 tot 15 km/h wat je compenseert. Dus je knalt nog steeds met zo'n 480 km/h (uit het voorbeeld) op de grond. De kreukelzone die het vliegtuig heeft, heb jij niet, dus die energie moet je zelf gaan verdelen over je lichaam. Meestal doe je dat door al je botten te breken en vervolgens te overlijden. Als het vliegtuig heel laag langs de grond gaat met een voorwaartse snelheid van zo'n 200 a 300 km/h heb je (bijna) geen last van de neerwaartse snelheid, maar dit komt overeen alsof je op de snelweg met de auto rijdt met 200 km/h en vervolgens uit stapt. Ook niet ideaal. De ontploffing, brand, rondvliegend ijzer, etc kan je zeker vermijden als je vlak van tevoren springt, maar er komen wel nieuwe uitdagingen om de hoek kijken. Vliegen is de veiligste vorm van vervoer (op de lift na), maar als er iets gebeurd, is het meestal niet je geluksdag geweest. Echter, er zijn vele mensen die een crash hebben overleefd, dus het is niet automatisch je dood (de meeste hebben het overleefd omdat ze de riem nog omhadden en vervolgens snel genoeg het toestel konden verlaten (dit even uit het hoofd)).

Dit is (bijna) onmogelijk, een vliegtuig zal met een aantal honderd km/u naar beneden komen. Het moment dat je moet springen is voor ons mensen niet te timen. Mocht dit je wel lukken… Het lijkt misschien een oplossing omdat je het gevoel hebt dat je in het vliegtuig staat. Maar feit is dat je even snel valt dan het vliegtuig. Als je springt net voor het vliegtuig de grond raakt, dan zal je effect nihil zijn, omdat je dan nog steeds een grote neerwaartse snelheid hebt, al lijkt dit niet zo omdat je zelf het idee hebt dat je stil staat. Stel dat dit alles wel zou lukken, zou je toch snel in de lucht het dak van de romp af moeten halen, anders zal je zelf wel gered zijn, maar zal je nog komen te overlijden door het dak wat op je snufferd valt… Dus al met al, niet mogelijk.

Ja , ik weet iedereen zegt nee ! In theorie ja . Daarop is ook het princiep van de schiet stoel gebaseerd . Voor een of twee personen in een straal jager werkt dat . Ook omdat het neerstorten daarin vele male groter is wordt het rendabel om dat in te bouwen . In een passagier vliegtuig is het met zoveel inzittende een onmogelijke grote ( zware ) investering . Daarbij je moet echt bestand zijn tegen enorme G krachten en bij voorbaat in een enorm harnas zitten ( dat zit in de stoel ) . Ja dan blijft over onder iedere vliegtuig stoel een parachute in de begin tijd werd dat idee nog wel serieus overwogen . Maar het vliegtuig valt sneller en het wordt dringen bij de deur :)

Dit zou theoretisch wel moeten kunnen. Want stel dat je op het laatste moment een kans ziet om te springen, zou je dit moeten kunnen overleven. Dit hangt natuurlijk wel af van waar je op belandt. Als je in de bergen terecht komt is de kans namelijk aanzienlijk kleiner om te overleven dan als je in weiland of oceaan terecht komt. Natuurlijk gaat het daarna wel om bijvoorbeeld gevonden worden om het te overleven. Je kunt de klap zelf namelijk wel overleven, maar als je daardoor zwaar gewond raakt heb je hulp nodig om er weer boven op te komen.

Nee, je zou het dan niet overleven. De Mythbusters hebben ooit een soortgelijk experiment uitgevoerd, maar dan met een neerstortende lift. Daar kwam uit dat het springen net op het moment voor impact niet uitmaakt voor je overlevingskansen, daar jouw springkracht je maar met 3 tot 5 km per uur omhoog laat gaan terwijl de lift, of vliegtuig in jouw geval, met een veel grotere snelheid neerkomt en dat dus de krachten niet opheft. Dat was hun lezing na het experiment.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/MythBusters_(...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100