De 'black box' van een vliegtuig overleeft bijna altijd alles. Waarom wordt het hele vliegtuig dan niet van hetzelfde materiaal gemaakt?

Dit vroeg ik mij gewoon af.. een beetje naar aanleiding van de eerdere crash van het Turkisch Airlines toestel en de berichtgeving hierover.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Inderdaad onmogelijk door het gewicht en de afmeting. Maar stel dat het zou kunnen en je niet door het vliegtuig stuitert omdat je stevig vast zit in je stoel, werkt het niet. Je organen blijven naar voren gaan als je lijf stopt met bewegen (bij het neerstorten) en gaan kapot tegen je ribbenkast. Je zult direct overlijden aan interne bloedingen. Maar goed - het kan dus sowieso al niet.

Het materiaal is te duur

dan zou hij te zwaar worden om het rendabel te houden en zelfs als je hem zou laten vliegen en hij zou crashen dan gaan de weekdiertjes die erin zitten wel kapot

Een blackbox is 'verpakt' in ongelooflijke zwaar metaal en isolatiemateriaal. Een vliegtuig is erop gebasseerd zo licht mogelijk te zijn, net als vogels. Als het hele vliegtuig van zo zwaar metala gebouwd zou zijn zou het zonder ongelooflijk sterke moter niet op kunnen stijgen. Een dergelijk sterke moter heeft veel brandstof nodig en veel brandstof is slecht voor milieu en de ticketprijs. Vandaar dat alleen de blackbox zo stevig is.

dan zou het vliegtuig zo zwaar worden dat het niet meer van de grond komt

De blackbox is veel kleiner dan een vliegtuig, waardoor als je nog mensen in het vliegtuig kwijt wil het matiriaal ongelofelijk dik moet zij, waardoor het uiteraard te zwaar wordt. Omdat het zwaarder wordt heb je een sterkere motor nodig = meer brandstof = meer beveiliging = zwaarder = sterkere moter enz enz waardoor het vrijwel onmogelijk is om met een kerosine motor te realiseren. Tevens is de vierante vorm van de 'box' uitzichzelf veel sterker en stabieler, een vliegtuig moet gestroomlijnt zijn, wat eern vierkant dus niet is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100