Mag een conducteur je een boete geven als je niet meteen je ID kan laten zien?

Ik zat laatst dus in de trein en was mijn OV chipkaart vergeten. net op dat moment werd ik natuurlijk gecontroleerd. Nu vroeg de conducteur om mijn ID om een boete uit te schrijven. waarvan ik dacht deze ook niet bij te hebben (aangezien ik m'n OV ook niet bij had en die in dezelfde portemonnee zaten) en dat ook zei tegen de conducteur. Deze vroeg daarna nog eens of ik iets had waar mijn naam op stond. Dus ik ging voor de tweede keer weer mijn hele tas overhoop halen en vond toen mijn Etuitje met ID etc. waarna de conducteur zei: Je liet hem niet de eerste keer zien dus daar krijg je ook een boete voor.
Nu is mijn vraag: Mag de conducteur überhaupt een boete uitschrijven als ik gewoon mijn ID heb gegeven? Aangezien op internet staat dat dat alleen mag als je niet wil meewerken of hem echt niet bij hebt.
Want tegen boete wil ik uiteraard bezwaar gaan maken als het klopt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Strikt genomen heeft de conducteur gelijk maar ik vind dat hij in dit geval (heel) érg op zijn strepen is gaan staan. In de Wet op de identificatieplicht (WID) staat dit: "Artikel 2 Een ieder die de leeftijd van veertien jaar heeft bereikt, is verplicht op de eerste vordering van een ambtenaar als bedoeld in artikel 8 van de Politiewet 2012 of artikel 6a van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten, een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 ter inzage aan te bieden. Deze verplichting geldt ook indien de vordering wordt gedaan door een toezichthouder. " De hoofdconducteur is een door Justitie beëdigd buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) en heeft daarvoor landelijke bevoegdheid. De BOA heeft een soort matte zilverkleurige 'vuist' op het uniform. Jij hebt het identiteitsbewijs niet 'op de eerste vordering' getoond. Je had het meteen moeten kunnen laten zien toen hij er de eerste keer om vroeg.   Toegevoegd na 1 uur: Nog iets: Je schrijft: 'Mag de conducteur überhaupt een boete uitschrijven als ik gewoon mijn ID heb gegeven? Aangezien op internet staat dat dat alleen mag als je niet wil meewerken (...) Dat klopt niet, zoals je uit mijn antwoord hierboven kunt lezen. Dat 'niet meewerken' hoort bij een andere regel. En die regel slaat niet op de ID-kaart maar op het vervoerbewijs voor de trein. In artikel 8 .1 van de Algemene Voorwaarden van NS staat dat NS de Reiziger uit het Vervoermiddel mag (doen) verwijderen als (bijv.) "b. de Reiziger zich bedient van een niet geldig Vervoerbewijs dan wel een Vervoerbewijs misbruikt of de controle van zijn Vervoerbewijs belemmert of verhindert;"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100