Hoe krijgt een openbaar vervoerder het geld van diens passagier?

De strippenkaart, nu bv de ov-kaart of een abonnement betaal je in één bedrag bij de instantie waar je het vervoerbewijs koopt. Die vangt het geld van je. Nu kun je in iedere willekeurige bus van het openbaar vervoer, of je laat je ov-kaart zien of je laat je strippenkaart afstempelen. Wat wordt de maatschappij waarmee je op dat moment reist er wijzer van financieel? In theorie kun je een bus vol mensen hebben die al in het bezit zijn van een vervoerbewijs. Dan rijdt zo'n bus dus helemaal voor nop naar de eindbestemming.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij de OV chipkaart staan alle gegevens van mensen die op een trajecet zijn ingechekt en uitgecheckt in de computer. Het bedrijf Trans Link Systems zorgt voor de verrekening naar de vervoersbedrijven. Met de strippenkaart kon dat niet, dus werden er af en toe enquetes gedaan naar het reizigersgedrag om de verdeel sleutel vast te stellen. Iemand van het ministerie van Economsche Zaken heeft mij ooit verteld dat dat eigenlijk de reden is dat de OV-bedrijven de OV chipkaart wilden. Niet voor het gemak van de reizigers, maar omdat ze niet tevrden waren over de onderlinge verrekening van inkomsten.

Als je al zo'n maandkaart hebt bijvoorbeeld die kosten 91 euro ofzo. Dat geld gaat naar qbuzz bijvoorbeeld.

Nu, met de invoering van de OV-chipkaart, gaat dat gemakkelijk. Er wordt namelijk geregistreerd waar een passagier instapt en waar hij weer uitstapt. Zo kan men precies zien welke maatschappij, hoeveel klanten en over welke afstand vervoert heeft. Daarom moeten studenten met een gratis OV jaarkaart ook in- en uitchecken. Vroeger met de strippenkaart was dit niet mogelijk. Daarom werden er toen regelmatig onderzoeken gedaan naar het reisgedrag (ik heb ook wel eens zo’n formulier ingevuld).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100