Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Komt er wel of geen lightrail tussen de Efteling en Tilburg?

In het verleden heb ik gelezen dat Groenlinks graag een lightrail/tram/metro-verbinding tussen Tilburg en de Efteling zou willen zien. Hierover schijnt een debat plaatsgevonden te hebben in de gemeenteraad, maar sindsdien heb ik er niks meer over gehoord. Is het plan door de gemeente definitief van de baan geschoven?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
1.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Groen Links in Tilburg (en ook GL Den Bosch) wil dolgraag een tramverbinding Tilburg-Waalwijk-Den Bosch. Tot 1934 liep er ook een tramlijn Tilburg-Waalwijk, en dat inspireert Groen Links blijkbaar. Die lijn is in 1934 opgeheven.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tramlijn_Tilburg_-_Waalwijk

"Laat de tram rijden in Brabant" is een typisch Groen Links standpunt in Brabant, en GL is fel tegen het uitbreiden en verbreden van snelwegen. Het probleem is alleen de enorme kosten. Zoiets zou 20 miljoen per kilometer kosten. Reken dat maar eens uit. Natuurlijk is het een schitterend plan, maar nog afgezien van bouwkosten die altijd uit de hand lopen met dit soort projecten, krijg je zo'n lijn ook nooit rendabel. Er zal dus heel veel geld op toegelegd moeten worden.

http://s-hertogenbosch.groenlinks.nl/node/43341
http://s-hertogenbosch.groenlinks.nl/taxonomy/term/18

Ook de Efteling ziet dat plan helemaal zitten, hoewel het daar niet zo om die tram gaat, maar meer om de betere bereikbaarheid.

http://www.brabantsdagblad.nl/regios/gemeenteraadsverkiezingen/verkiezingendenbosch/6281643/Efteling-juicht-tramplan-toe.ece

Uiteindelijk gaat het plan toch niet door, maar Groen Links heeft wel iets bereikt. N.l. beter openbaar vervoer rond De Efteling, Waalwijk, Tilburg en Den Bosch, door o.a. aanleg van vrije busbanen.
http://www.verkeerinbeeld.nl/artikelen/nieuws/provincie-en-efteling-pakken-files-rond-pretpark-aan.html
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Betere uitleg kan ik volgens mij niet krijgen!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding