Hoe moet je wielbouten natrekken zonder momentsleutel?

Ik heb recentelijk niet banden en velgen laten monteren op mijn auto. Nu staat onderaan de factuur dat de wielbouten nagetrokken moeten worden na 30 tot 100km. Hoe moet ik dit doen zonder momentsleutel?
niet moet nieuwe zijn uiteraard

Toegevoegd op 07 april 2021 12:38: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Wielbouten hoeven niet te worden nagetrokken. Dit staat alleen op de factuur, om je geld uit je zak te kloppen....

In vrijwel iedere auto ligt een moersleutel voor de wielbouten. Na 30 km zet je deze op alle doppen en draai je deze handvast aan. Ga er niet op staan om nog meer kracht te zetten, want dan kan de bout afbreken of heel lastig loskomen een volgende keer. Het natrekken is ook van belang omdat in de haast er nog wel eens een moer vergeten wordt (ik spreek uit ervaring, bij mijn auto was een compleet wiel niet aangedraaid waardoor de moeten op het eind van de draad zaten. Nog iets verder en het wiel loopt eraf)

Je moet natuurlijk wel weten met welk aanhaalmoment de wielbouten vastgezet moeten worden. Bij de meeste (middelgrote) auto's ligt dat op ongeveer 125 Nm. Als je een wielsleutel hebt van 30 cm/ lang dan druk je op ongeveer 5 cm. van het einde, dus op 25 cm van het hart van de wielbout. Je mag daar een kracht uitoefenen van 500 N (25 cm. is een kwart meter en daar mag je dan 4 keer de waarde van 1 meter voor tellen). En dan moet je weten wat 500 n is, dat komt overeen met 50 kg. Dus met een normale wielsleutel wel ietsje meer als hand-vast. En natrekken is belangrijk, omdat er bij het monteren vuil (zand of roest) tussen de velg en de naaf kan komen, en dat rijdt je er de eerste 100 km. tussenuit. En daardoor kunnen de wielbouten los gaan zitten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100