Als iemand invoegt op de snelweg moet ik dan perse naar de tweede rijstrook om ruimte te maken?

Ik heb vroeger op les geleerd dat dat niet hoeft. Ik leerde als je niet kunt invoegen rij je door op de vluchtstrook tot je wel in kunt voegen.

Mijn vriendin leerde juist dat ze uit moet wijken naar de tweede rijstrook om ruimte te maken voor de invoeger. Hoe kan dit zo verschillend zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

"Als iemand invoegt op de snelweg moet ik dan perse naar de tweede rijstrook om ruimte te maken?" Nee dat moet zeker niet. Je vriendin heeft het waarschijnlijk verkeerd begrepen. Als het zo uitkomt, mag het wel, maar eigenlijk rij je zo rechts mogelijk. Degene die invoegt moet zich aanpassen (inhouden, of even wat gas bijgeven), om in te kunnen voegen. Toegevoegd na 1 minuut: https://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/invoegen """ Misverstand 1: ‘Ik heb voorrang!’ Nee! Invoegen is een bijzondere verrichting. Dat betekent dat je voorrang moet verlenen aan bestuurders op de doorgaande rijbaan. Toch vinden we het heel normaal dat auto’s even inhouden of een strook opschuiven om ruimte te maken voor de invoeger. Dit is een gunst, geen plicht! Is de invoegstrook ook een uitvoegstrook (een ‘weefvak’), dan moeten invoegende en uitvoegende auto's weggebruikers die op dezelfde rijbaan blijven voor laten gaan. Blijft iemand dus op het weefvlak rijden en wisselt hij niet van rijstrook? Dan heeft hij voorrang op iemand die wel van rijstrook wisselt en dus een bijzondere verrichting doet. """

Waarom je vriendin dat zo geleerd heeft weet ik niet, maar het is onjuist. Invoegen is een bijzondere verrichting en dat betekent dat de invoeger voorrang moet verlenen aan bestuurders op de doorgaande rijbaan. Ruimte geven aan een invoeger is hoffelijk, maar geen plicht, en iets dat je alleen moet doen als je zeker weet dat het veilig is (dus tijd genoeg om te kijken). Toegevoegd na 2 minuten: Naar links gaan om een invoeger ruimte te geven is overigens niet verboden of strafbaar, tenzij je dat op een zodanige manier doet dat je het overige verkeer in gevaar brengt. Bijvoorbeeld door zonder goed te kijken naar links gaan, waardoor verkeer op de linkerbaan op de rem moet. Uiteraard mag je ook niet naar links over een doorgetrokken streep.

Bronnen:
https://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/invoegen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100