kan ik met 5.3 mm profiel op winterbanden nog 2 winters rijden?

Bij aankoop van een occasion Peugeot 307 SW, was de afspraak dat winterbanden geleverd worden waarop ik 2 winters zou kunnen rijden. Bij het ophalen van de auto blijken banden voor 7 mm en achter 5.3 mm profiel te hebben. Is vooral die 5.3 mm genoeg om de overeengekomen 2 winters mee te kunnen rijden ? ( zo'n 9000 km per winter )

Toegevoegd na 2 minuten:
de ondergrens voor het effect van een winterband is 4 mm profiel

Weet jij het antwoord?

/2500

De wettelijke minimum profieldiepte is 1,6 mm. Als je maar 9000 kilometers rijdt per winter is dat in principe voldoende bij een normale rijstijl.

18000 kilometer rijden op 1.3 mm profiel? Dat lukt allen als je heel erg kalm rijdt. Het kan dus wel, maar zal voornamelijk van jouw rijgedrag afhangen. Heb je ook dat aantal kilometers genoemd?

Is mede afhankelijk van de winters die we gaan krijgen. Zijn het winters waarbij de temperatuur met regel,maat boven de tien graden uitkomt zal de band sneller slijten dan wanneer het de gehele winter vriest. Ook is uw rijstijl belangrijk bij de slijtage, rijdt u altijd rustig zal de band minder snel slijten dan bij wegrijden met doorslaande wielen (piepende banden). Dus: Bij een normale winter en een rustig rijgedrag kunnen de banden nog twee winters mee.

Dat antwoord is erg lastig te geven. Er zijn veel afhankelijkheden. - Gewicht van de auto (niet alleen de auto zelf, maar ook alles wat je mee neemt) - Spanning van de banden - Rijgedrag - Wisselmomenten - Merk/type van de winterband Je hebt het geluk dat de voorbanden het meeste profiel hebben, deze slijten ook het snelst. Dit omdat zowel het sturen als de aandrijving op de voorwielen zit. Als je de banden er dit weekend onder had gezet (nu begint er pas sneeuw te vallen) en je haalt ze er gelijk weer af als er geen sneeuw meer valt (eind januari, begin februari?) kan je erg lang met winterbanden doen. Veel mensen plaatsen tegenwoordig al in Oktober de winterbanden en halen ze er pas rond April onderuit. Hierdoor slijten de banden onnodig veel sneller, tevens is het onveilig rijden gezien de remweg langer is en de grip minder is op het moment dat er geen winterseomstandigheden zijn. Kortom: Ga je er slim mee om, dan kan je er nog het dubbele aantal winters mee doen.

Ook in de winter zijn het vooral de voorbanden die slijten. Die 3 mm die je voor over hebt zullen ongeveer even lang meegaan als de 1,3 die je achter over hebt. Waarschijnlijk hebben ze dus de voor en achterwielen verwisseld en dat is trouwens prima. Of er zitten voor nieuwere banden om, dat zou nog beter zijn. De ouderdom van je banden kan je zien aan de DOT-code die erop staat. (beter een nieuwe band met wat minder profiel, dan een hele oude met wat meer profiel) Waarschijnlijk ga je die 18000 km wel halen, maar dan ze er zeker er niet te vroeg opleggen en niet te lang doorrijden. Lastig in Nederland want als er iets slecht te voorspellen is, is het het weer van over 2 weken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100