Had een handelaar moeten weten dat de airco kapot was bij verkoop?

Ik heb vorig jaar in de winter een tweedehands auto met airco gekocht. Alleen even kort gechecked of de airco het deed. Nu blijkt dat de motor uitslaat als ik de airco aan heb en de koppeling intrap. Ik weet niet precies wat er mis is en hoeveel het gaat kosten, maar kan ik de kosten achterhalen op de handelaar van wie ik de auto heb gekocht? Had hij moeten weten dat de airco kapot was toen hij hem verkocht? Mijn partner wilt niet dat ik ermee terug ga, maar ik vind dat ik opgelicht ben. Ik heb immers een auto gekocht met airco.

Toegevoegd na 59 seconden:
Ik heb hem dus van een handelaar, geen particulier en geen dealer.

Toegevoegd na 5 dagen:
Het antwoord op de vraag is dus: wat een handelaar mag verzwijgen hangt van het aankoopbedrag af.

Toegevoegd na 6 dagen:
Even voor de duidelijkheid. Het gaat mij niet om het geld, en of ik wel of geen garantie heb. Het gaat er om of de handelaar alle mankementen die op dat moment aanwezig zijn moet melden. En of de handelaar het dan eventueel moet vergoeden als hij dingen verzwijgt. Zodat het voor hem niet lucratief is om dingen te verzwijgen. Zodat ik er vanuit kan gaan dat hij dingen niet verzwijgt.

Zodat ik weet waar ik de volgende keer rekening mee moet houden als ik een auto koop.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meeste handelaren geven nagenoeg geen garantie op oudere wagens, de betere garagehouders hanteren 4 tot 6 maanden. Garantie bij een oude wagen is niet een vanzelfsprekend iets, zeker bij een auto van 10, 15 jaar of nog ouder. U zegt vorig jaar in de winter, ik ga dan uit van het gunstigste, December. Dat houd in dat u deze auto al ruim 8 maanden in bezit heeft? U kunt er mee terug gaan, maar of u terug kunt vallen op garantie dat betwijfel ik ten zeerste. Opgelicht vind ik niet de juiste woordkeuze, daar niemand kan voorzien wat er na acht maanden met uw auto gebeurt. Daarnaast werkte de airco toen u de wagen kocht. Uw voertuig is ondertussen wel gewoon aan slijtage onderhevig en een stilstaande niet gebruikte airco gaat op ten duur voor problemen zorgen, er wordt immers altijd geadviseerd om de airco zo nu en dan aan te zetten. Dit om dergelijke problemen te voorkomen. Een airco heeft een pomp als deze zo nu en dan niet aangezet wordt dan kan deze gaan vastzitten, datzelfde geld ook voor de schakelrelais, deze kunnen in de loop van tijd ook gaan vastzitten, dergelijke componenten staan namelijk bloot aan diverse temperatuurverschillen en weersomstandigheden. Terugvallen op garantie van een tweedehandse auto die al acht maand in uw bezit is, nee dat zal niet gaan lukken. U zult het in dit geval moeten doen met de coulance van deze handelaar, mischien komt hij u wel tegemoet. Maar hij is het zeer zeker niet meer verplicht. Toegevoegd na 18 minuten: Hier iets over Garantie http://www.bovag.nl/over-bovag/bovag-garantie http://www.anwb.nl/rechtshulp,/koop-en-verkoop/de-koop-sluiten/Garantie.html En uiteraard kunt u als u nog steeds ontevreden bent het e.e.a. voorleggen aan de geschillencommissie; http://www.degeschillencommissie.nl/over-ons/de-commissies/2120/voertuigen

Het hangt af van de aankoop prijs van de auto in relatie tot de leeftijd en wat je voor een dergelijke prijs zou kunnen verwachten. Als het oorspronkelijk een hele dure auto was, nu 12 jaar oud, en je hebt er 1000 voor betaald. Dan kan je dit natuurlijk verwachten. Als je een auto koopt van een jaar oud en je hebt er de nieuwprijs minus de normale afschrijving voor betaald hoef je een dergelijke storing niet te verwachten. Je zou dan op dat moment de handelaar erop kunnen aanspreken. Aangezien je niets verteld over prijs leeftijd en type auto is het voor ons niet mogelijk daar objectief over te oordelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100