Ik wil de spiegels op mijn auto vervangen door camera's, mag dat?

Om zo min mogelijk luchtweerstand te hebben, zou ik de spiegels van mijn auto graag vervangen door camera's. Maar mag dit? Komt de auto dan nog door de apk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat zal niet gaan. Het Reglement voertuigen spreektin artikel 5.2.45 heel duidelijk over spiegels als "permanente eisen" voor personenauto's. Het is dus niet mogelijk om aan te tonen dat u een ander systeem hebt dat dezelfde mogelijkheden biedt.

Nee, dat mag niet. Volgens het voertuigreglement moet een auto voorzien zijn van spiegels. de spiegels mag je dus niet vervangen door camera's.

Bronnen:
http://maxius.nl/voertuigreglement/hoofdstuk1

Nee, je mag ze niet vervangen door camera's, maar je mag je spiegels wel kleiner maken om zo de luchtweerstand te verminderen. Een camera erbij mag wel, alleen vangt dat weer veel wind op ;)

De voorgaande vragen zijn al duidelijk lijkt me. Je kunt dus hooguit nog iets doen aan de vorm en het formaat van de spiegels, maar ze zullen erop moeten zitten. Ter vergelijking: kijk eens naar de idioot kleine spiegeltjes op rally-auto's. In deze sport zouden ze de spiegels ook liever weghalen, maar omdat tussen de klassementsproeven op de openbare weg wordt bewogen tussen het normale verkeer, moeten deze wagens 'gewoon' aan dezelfde eisen voldoen als alle auto's. Vandaar ook dat ze allemaal gewoon een nummerplaat voor en achter hebben. Overigens: er zijn wel auto's waarbij de rechterspiegel niet verplicht is, maar die zijn om andere redenen weer niet erg zuinig/milieuvriendelijk. Zie bron.

Bronnen:
http://www.flickr.com/photos/crack_shot/68...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/au...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100