Hoe kan het dat de koppeling van de ford ka in zijn hoogte punt de auto pas vooruit gaat?

Ik heb eerder de toyota gereden, en dan liet ik maar een klein beetje de koppeling opkomen, dan ging hij al vooruit, en liep hij lekker over met het gas.
En net zo als bij inpakeren is de koppeling nogal handig.

Maar de ford ka waar ik voor het eerst in reed, ging hij minder lekker, het rijden verder ging wel lekker (heel licht)
maar met de koppeling die ik op laat komen komt hij heel laat opgang. In het begin stukje als je hem oplaat komen doet hij eigenlijk niets, en dan kan je hem alleen van uit het hoogste punt pakken..

Hoe zit dit?

Hoe kan ik gewoon vlot wegtrekken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kan de afstelling van de koppeling zijn of gewoon versleten koppelingsplaten. Ik denk het laatste, dan grijpt de koppeling pas in de uiterste stand aan. Gelijk naar laten kijken. Als de platen zo ver versleten zijn dat ze gaan slippen kom je langs de weg te staan want dan krijg je hem op eens niet meer in de versnelling. Zelf meegemaakt.

Dat komt omdat de Ford een veredelde trekker is. Iets anders kunnen ze niet maken. 55 jaar geleden reed mijn vader in een Ford Fordson. Die had dat ook al. Koop liever een echte auto. Die zijn er genoeg.

Ik weet niet hoe oud de wagen is maar wat je vraag lijkt er op dat de koppelingsplaten niet meer de beste zijn. deze staan al helemaal op hun eind.

Het is moeilijk te zeggen zo op afstand. Meestal als de platen op het eind zijn dan pakt hij wat later. Maar daarentegen kan hij best nog wel een tijd meegaan. Zet je auto op de handrem, geef een beetje gas en laat de koppeling rustig opkomen. Dan moet je motor langzaam minder toeren maken naarmate de koppeling verder opkomt. Uiteindelijk zou de motor afslaan. Gebeurt dat niet en hij neigt tot doorslippen dan moet de koppeling vervangen worden. Mocht je auto er vervolgens vandoor gaan, moet je ook even naar je handrem kijken. Versleten koppelingsplaten houden nooit spontaan op. Deze beginnen te eerst te slippen, eerst een beetje, daarna erger. Op ten duur dan houd hij er natuurlijk wel mee op. Heb zelf diverse fordjes versleten, van de Ford Ka en de Fietsa kan ik zeggen dat deze allemaal vrij nerveus op de koppeling reageerden.

Dit kun je wel zelf bijstellen . Kijk onder de motorkap waar de koppelingskabel zit bevestigt aan de motor . En de koppelingskabel zit vast met een stelschroef . Draai die stelschroef iets losser dan kun je zelf bepalen wanneer het pedaal de koppelingsplaat pakt . En je hoeft maar iets te draaien .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100