Versnellingsbak olie wel of niet vervangen?

Bij veel merken en typen auto's kom ik tegen dat volgens het boekje alleen het peil in de wisselbak meten voldoende is. Bij garages hoor je het ook vaak dat verversen niet nodig is. Wat is nou wijsheid? Mijn karretje heeft er al weer 120k opzitten. Het schakelen gaat bij koude bak niet zo best.

Toegevoegd na 1 week:
Bakolie vernieuwd en schakelt weer als (bijna) nieuw.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

na 120.000 km en zwaar schakelen bij koude bak is het zeer aan te raden de versn. bak olie te verversen.

Het kan nooit kwaad... Maar vaak is het niet nodig

Het is inderdaad bij deze km stand en slecht schakelen beter om gewoon te verversen, olie verliest na verloop van tijd (jaren of kilometers) zijn smerende werking en dan kunnen de lagers en tandwielen extreem sneller gaan slijten wat weer gepaard gaat met extreem hoge kosten

doe er nieuwe olie in dan weet je het zeker

Het is niet noodzakelijk om versnellingsbak standaard te vervangen. Ik heb auto's gehad die 8 ton gedraaid hadden met dezelfde versnellingsbak olie. Maar als je zoals jij zegt problemen ondervindt bij het schakelen (en de oorzaak is niet de drukgroep of koppeling) kun je het laten doen. Het gebeurt wel regelmatig dat bij sommige type auto's (bijv. Nissan,Renault hebben zo'n actie gehad) het veel voorkomt dat hij slecht of zelfs niet schakelt dan hervullen ze hem een andere soort en gaat het weer prima, de oorzaak zit dan meer in de verkeerde olie dan dat de olie zijn werking verliest.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100