Is het alleen een kwestie van lichaamsgewicht dat kinderen zich makkelijker voortbewegen met alleen hun handen aan een klimrek dan volwassenen?

Ik zit regelmatig op de sportschool ( 3 x per week) en zou sterker moeten zijn maar leg het na 2-3 treden van een klimrek al af tegen de kleintjes die met gemak de overkant halen. Nu ben ik ook 65 kilo zwaarder maar dan nog...ik heb toch ook meer spierkracht. Of is gewicht toch doorslaggevender? Of wellicht verhouding vet-spiermassa?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is afhankelijk van leeftijd,van (soms) slaap-waakritme,van voedingspatroon en (inderdaad) ook van het eigen gewicht. Je moet,met méér dan normaal gewicht ook extra vet verbranden om hetzelfde resultaat te verkrijgen. het is ook vaak de reden dat mensen met overgewicht ook vaker en heviger transpireren dan slankere/tengerder mensen bovendien maken kinderen méér zgn. ATP (=Adenosine Trifosfaat= de energie binnen lichaamscellen) aan,dus hebben ze ^van nature^ méér energie

In verhouding hebben kinderen heel veel kracht in hun armen en handen. Ze moeten immers hun ouders heel goed vast kunnen houden om hun overlevingskansen te vergroten in evolutietermen bezien. Bovendien zijn ze, eveneens gemiddeld en in verhouding, een stuk lichter ten opzichte van hun lengte dan volwassenen. Toegevoegd na 33 minuten: Ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik tijdens een gymles in de eerste klas van de middelbare school in het touw omhoog klom. In no-time, gewoon alleen met mijn armen. Dat gedoe met mijn benen om dat touw vond ik veel te ingewikkeld. Ik zal toen een jaar of 13 geweest zijn. Bijzonder, vond toen die gymleraar. Er zal toen een stoot adrenaline meegewerkt hebben maar die zal me op dit moment absoluut niet meer helpen om met zoveel flair omhoog te klimmen. Het scheelt bijna een halve eeuw. :-)

Het is een kwestie van verhoudingen. De kracht van spieren zit in de dikte van spierbundels (de oppervlakte van de doorsnede). Gewicht zit in het lichaamsvolume. Als je lichaam 2x zo groot groeit, zullen je spieren zonder extra oefenen 4x zo sterk worden (oppervlakte, x²) . Maar je gewicht wordt 8 keer groter (volume, x³). Kinderen zijn dus in verhouding tot hun lichaamsgewicht veel sterker dan volwassenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100