hoe diep zijn de vaargeulen bij een wadlooptocht?

Ik ga wadlopen, de tocht : it Rif. Waar moet ik rekening mee houden voor wat betreft de diepte van het water waardoor gewaad moet worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De tocht naar ‘Het Rif’ is een tocht naar een zandplaat ten noorden van de Engelsmanplaat. Onderweg wordt zowel de vaargeul overgestoken als de geulen tussen Engelsmanplaat en Het Rif. Vanaf Het Rif ziet u rechtstreeks de Noordzee. Het Rif is een natuurlijke bescherming van het platengebied van Engelsmanplaat. In de zomer zijn de getijden doorgaans niet erg hoog. De duur van de tocht is meestal wat langer dan vijf uur, waarbij er vrijwel continu wordt doorgelopen, en de afstand ruim 20 km bedraagt. Er wordt met een flink tempo gelopen omdat men op tijd terug moet zijn. Een meer dan gemiddelde goede conditie is vereist. In het begin van de tocht is er nog slik door het nog aanwezige water. Hoger dan vlak onder de knie, het overgrote gedeelte van de tocht gaat over een harde zandbodem. Eén van de voorwaarden voor de waddentocht het Rif is een lager dan gemiddelde laagwaterstand. De mogelijkheid voor het lopen van deze ronde is dus niet vanzelfsprekend. Toegevoegd na 12 minuten: http://friesland.nl/wandelen/waddenwandelen/ Het Rif (ongeveer 20 kilometer) Vraag gedetailleerde info bij de organisatie en begeleiding waar je bent ingeschreven. De omstandigheden kunnen bij iedere wadloop totaal verschillend zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden. Toegevoegd na 16 minuten: Hoger dan vlak onder de knie, moet zijn: Vlak onder de knie, hoger staat het water in de geul zeker niet. Toegevoegd na 19 uur: Zie nummer 5 van de Wadgids. De vaargeul kan een meter diep zijn, maar bij normale omstandigheden veel minder diep. De bodem is over het geheel genomen vrij goed te lopen. Aan het begin en aan het einde van de tocht en in de buurt van de vaargeul loopt men stevig door het slik, dat ontstaat daar waar het wad droogvalt. De tocht eindigt waar hij begint, zodat proviand voor onderweg en een reservetrui meenemen voldoende is.

Bronnen:
http://friesland.nl/wandelen/wadlopen/
http://www.wadgids.nl/zomer/info2.htm#zwerftocht

Vaargeulen zijn altijd op vaardiepte, dus daar zal je niet doorheen hoeven waden (het heet een vaargeul omdat er boten doorheen moeten kunnen varen. Deze zijn aangegeven met rode en groene boeien. Ik denk dat je looproutes bedoelt? Bij wadlopen (ik heb het zelf nog nooit gedaan, dus dit is info uit de bronvermelding) passeer je eerst de kwelder, dit is een zwaar stuk met zuigende modder. Doe dus schoenen aan die niet van je voeten kunnen worden getrokken door de modder! Daarna volgt het wad, daar loop je over (deels) drooggevallen platen en soms waadt je door een geul, het water kan hierbij tot je midden komen. Op het wad is het eigenlijk nooit warm, zelfs niet midden in de zomer, daarom is adequate kleding erg belangrijk. Draag lagen kleding, zodat je eventueel wat aan en uit kan trekken: een hemd, t-shirt, trui en jack. Neem een rugzak mee waar je kleding in kan stoppen die je uittrekt. Trek geen spijkerbroek aan. Dat schuurt. Gebruik een trainingsbroek, korte broek, legging of hardlopersbroek. Als schoenen: sokken en (hoge) gymschoenen (basketballschoenen). Die kan je weer wassen in een handwas. Zorg dat je schoenen goed passen. Als het koud is: een muts en handschoenen. En bij zon een zonnebril: water weerkaatst een boel licht! In je rugzak: een handdoek, vuilniszak voor vieze/natte schoenen en kleding. En een hele set schone kleding (inclusief ondergoed). Neem ook wat te eten en te drinken mee!

Bronnen:
http://www.jsiegers.nl/wadlopen/index.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100