Waarom worden er damstenen bij een schaakspel geleverd?

Terwijl je schaakt op een bord van 8x8 vakjes en dammen hoort op een bord van 10x10 vakjes?

Hoe heet het spel dan wat je speelt met de damstenen op het schaakbord?

Aangezien ik geen reacties meer kan plaatsen (zie andere vraag) maar even een aanvulling:
Het gaat op een heel luxe doos van hout. De deksel is het schaakbord, dat aan de binnenkast is bekleed met vilt. Er zitten in de doos schaakstukken en damstenen, net genoeg om op het schaakbord te dammen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wij hebben dat ook bij onze 100-spellen-doos. Wat nog vreemder was, dat er niet genoeg damstenen zijn om het op een normaal dambord te spelen. Ik heb daarop het spelregelboekje doorgelezen en er blijkt wel degelijk gedamd te kunnen worden op een schaakbord. Daarbij moet het schaakbord een achtste-slag gedraaid worden. Oftewel, je hebt het bord als een ruit voor je. Als je dan de damstenen er op legt en de twee middelste rijen leeg laat, heb je wel genoeg damstenen. Ik heb het 1 keer gespeeld, maar het is geen bal aan. Want er zijn maar twee vakjes waarmee je een dam kan maken (de twee onderste vakjes) en daarbij voelt het nogal kansloos aan om dam te spelen op een schaakbord:p Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord:)

Ik durf het bijna niet te vragen, maar draai het schaakbord eens om? Toegevoegd op 03-05-2009 17:56:55 Oké met deze gegevens de volgende aanvulling. Het is de bedoeling dat je 'English Draughts' gaat spelen. Dat gaat inderdaad op een schaakbord.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Checkers
http://home.clara.net/davey/newpage5.htm