Wanneer is mediteren negatief?

Met de juiste intentie ga ik mediteren, ik ga zitten en laat het me overkomen.
Het begin is altijd anders, meestal prettig, maar soms is het anders.
Een sterk gevoel van onrust overvalt me, mijn hartslag gaat omhoog, zo ook mijn ademhaling.
Dit duurt even, dan wordt alles weer normaal en komt de intense rust terug.
Wat kan er gebeurt zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lastig onderwerp en mogelijk is mijn visie hierop wel totaal anders dan de anderen die dat 'rotgevoel' herkennen, al of niet via meditatie? Beetje alles door lezende valt me op en jou dus ook, dat je dit niet als een "plaatsgebonden" emotie nu kent (maar kennelijk een Ed-gebonden emoetie) want je zit nu op vakantie en Drenthe en niet in je grot, mogelijk wel in een echt hunebed? :) Dan (is meer ingeving) vermoed ik dat dit ergens nog een soort opening of raakvlak heeft met een 'nare emotie' die alleen omhoog komt (en dus een fase is) VOOR je deze bewust wordt en 'geruster' doorgaat naar die ontspannen volgende fase. Op dat moment van onrust, snelle ademhaling en hartslag, zou het ook zou kunnen zijn dat je ondanks volle besef en bekendheid met alle positieve krachten, je kort ervoor ahw 'aangevallen wordt of voelt' door ook negatieve energie vanuit meestal een bundeling astrale energie. Dan kan dit betekenen dat in jouzelf, dus in je aard/persoonlijkheid nog een deel "open" staat om ook met deze (sterke) energie te connecten? Je bent immers super gevoelig? ;) Zelfs 1/2 seconde van angst als emotie, zoals het korte besef dat je "ineens wel eens dood zou kunnen gaan of ziek wordt etc" zonder dat je hier (dagelijks) vrees voor kent, kan zodra je mediteert of soms zelfs als je enkel je ontspant, wil gaan slapen ook, deze 'andere overgave en dan in totale rust/ontspanning' tijdelijk doen blokkeren. Deze heel korte vlaag emotie trekt zoals ik dit maar noem (ik ben niet bewust bekend met mediteren, maar ken wel "me in een niets, of diep in mezelf keren/binnenwereld in oid) zijn dan "tegenkrachten". Dit als dus fase (die je kan leren 'te overwinnen') om erna in je eigen diepe KRACHT te komen. Hierin heb ik wel beetje andere ervaring overigens. Op ook onverwacht moment meestal, ineens in flits me bewust wordt dat ik mijn gehele fysieke lijf als heel koud aanvoel, al is het zomer en 35 graden. Momentje van bewust EN onbewust tegelijk! Nu geen hinder meer van, duurde jaren geloof ik. Enige wat mij hielp en heel misschien ook wel jou? Zodra weer gebeurt, en eigenlijk is al bv er hier over schrijven een 'deel van de klus haha' dit als "een volkomen normale passage zien" zoals ''het hoort erbij' zolang het kennelijk duurt. Dit kan je ook overdag tijdens totaal ander bezigheden je steeds bewuster gaan maken. Op deze manier activeer je in volle bewustzijn een stukje onderbewustzijn. Daarmee wordt het steeds gewoner, en op den duur "vergeet" je deze fase!

Iets waar je je enorm zorgen over heb gemaakt.

Ik denk niet dat er iets 'negatief' is; meditatie is (onder andere) een manier om van stress af te komen - het is dus niet erg als je in eerste instantie je onrust sterker voelt, zeker niet als die daarna weer wegtrekt. Ik denk dat meditatie in het algemeen alleen negatief is als je het gebruikt om jezelf volledig van de wereld af te sluiten.

Meditatie is bedoeld om ruimte te geven aan alle emoties en gebeurtenissen. En daardoor rust te creeeren. Ik kan twee dingen bedenken die dat gevoel veroorzaken. Het kan zijn dat er emoties naar boven zijn gekomen die een impact hebben, waardoor ze de fysieke reactie oproepen. Het kan ook zijn dat je door de meditatie in een dusdanige rustige toestand bent gekomen, dat je cognitieve het gevoel heeft de controle over het lichaam kwijt te zijn en dus een paniek prikkel oproept om het lichaam en geest weer te activeren. Onbewust (of bewust) een stukje angst om de controle te verliezen.

Zou het ook zo kunnen zijn dat je door het verdiepen van je ademhaling per ongeluk een beetje gaat hyperventileren? De symptomen die je beschrijft, passen daarbij.

Ik ben bang dat je ook je beelden op dat moment moet gaan beschrijven! Niet alles in de wereld van het universum is alles positief. Er huizen veel zielen en entiteiten rond. Sommigen zitten nog in hun drama's en kunnen erg vervelend zijn. Denk hierbij maar eens aan alle waarschuwingen voor glaasje draaien. Wat je ervaren zou kunnen hebben is jouw innerlijke verdedigingsmechanisme. Een waarschuwing. Zo van, let op wees op je hoede. Wat heb je gedaan toen je dit voelde????? Misschien een hele kleine aanpassing, zodat jij meteen je bescherming hebt aangepast. Natuurlijk kan het veel simpeler zijn en dat er bepaalde angsten in je loskomen. Meditatie kan emotioneel heftig zijn en zich uiten in frustratie, boosheid, verdriet, blijdschap, geluk, en angst. Mediteren is genezen. Waarbij je innerlijke blokkaden worden aangepakt. Hierbij komen ook emoties los. Ook hierbij kan het belangrijk zijn welke beelden je hebt mogen zien????? Vlak voor en daarna! Toegevoegd na 16 minuten: Oh, meditatie kan trouwens wel negatief zijn. Een verhaal van via via via mijn docent. Dat iemand zonder begeleiding tijdens mediteren dacht dat hij kon vliegen en het raam uit is gesprongen. De energie kan je ook laten bewegen/lopen.

meditatie is negatief als je het doet om de verkeerde redenen. En dat zijn er veel. bijvoorbeeld: *proberen ontwikkelingsprocessen te versnellen Het zogenaamde binnendoor weggetjes zoeken *proberen jezelf te 'overheersen' niet onderzoeken wat je voelt en wat er gebeurd maar jezelf het zwijgen opleggen *het ontwikkelingsproces willen sturen, beheersen. *meditatie omdat het zo hoort in plaats van omdat de drang vanuit jezelf komt. Niets is per definitie goed of slecht, alles is afhankelijk van waarom en hoe. Vaak kun je stellen dat de mate waarin iets je goed kan doen in diezelfde mate kan het je ook slecht doen. Meditatie kan inzichten opleveren maar het kan ook je ontwikkeling in de weg staan. Helaas worden veel uit het oosten overgewaaide technieken aanbeden, in plaats van alleen gebruikt wanneer nodig en verder gewoon gelaten voor wat het is gewoon een techniek, een werktuig. Toegevoegd na 13 minuten: sorry, is geen antwoord op je uitleg. het gevoeld at je beschrijft lijkt op een gevoel dat ik ken, ik weet helaas ook niet zeker waardoor het komt, ik gok op een binnenkomen van negatieve energie van buitenaf. Maar dat is slechts een gok. Het kan ook best een vergif afvoer van het lichaam zijn die je extreem bewust meemaakt. Geen innerlijke beelden ?? Hoewel je daar ook niet alles aan kan ophangen, dat is slechts een vertaalslag van het gebeuren naar je eigen denkwereld. Wat ook nog kan is een negatieve energie (een erge ruzie tussen mensen een eind verderop of zo) die over de energielijnen gaat en daarlangs vervolgens bij jouw langskomt. Deze vervuiling voel je en besmet je tijdelijk. Toegevoegd na 55 minuten: m.i. kun je dit beter niet gaan onderzoeken Ga er geen relatie mee aan.

Als je je geestniet volkomen leeg gemaakt hebt en er nog restanten van afleidende gedachten aanwezig zijn.

Het is belangrijk om eerst goed controle over je denkende IK, en over je geest te krijgen. Er zijn speciale oefeningen daarvoor. Vaak komt een ego in opstand want het wil niet de controle verliezen en zal alles doen om je denkende IK te starten en zo via dwalende gedachten weer de controle over je geest overwinnen. Deze "ego opstand" kan een vorm hebben van lichamelijk irritaties van jeuk tot misselijkheid, disorientatie die angst veroorzakt etc'

Het is een gokje, meer kan ik niet voor je doen. Ik heb dit gevoel zelf ook wel eens. Meestal als ik tot rust kom. Bijvoorbeeld als ik wil slapen, of als ik gewoon in de tuinstoel ga zitten en me ontspan. Het gokje is, dat jou hetzelfde overkomt als mij. Dat is, dat je je ontspant. Daardoor wordt je ademhaling rustiger. Zelf "vergeet" ik wel eens te ademen, zo ontspannen ben ik dan. Het is ook mogelijk dat je wel ademt, maar te weinig. Je ademt alsof je al een tijdje ontspannen bent. Maar dat ben je niet. Je lichaam is nog actief en heeft nog even zuurstof nodig. Pas als je een tijdje ontspannen bent, daalt de zuurstofbehoefte en kun je langzamer gaan ademen. Als je te vroeg langzamer gaat ademen, krijg je dus zuurstofgebrek - en natuurlijk heel sterk als je helemaal niet meer ademt, wat ik dus wel eens doe. Het duurt even voordat je merkt dat je zuurstofgebrek hebt. Dan komt het lichaam in een alarmtoestand. Dat is het gevoel van onrust dat je voelt. Je ademhaling gaat omhoog om het zuurstofgebrek op te heffen. Je hartslag gaat ook omhoog. Ten eerste door de adrenaline die vrijkomt vanwege de alarmtoestand van je lichaam. Ten tweede omdat dat nu eenmaal de nodige reflex is om het zuurstoftransport te verbeteren. Na een paar keer flink ademen is je zuurstofniveau weer op peil. Het lichaam komt terug uit de alarmtoestand. Ademhaling en hartslag dalen, en je kunt "gewoon" verder met je meditatie. Toegevoegd na 2 minuten:   Om dit te voorkomen, zou je eens kunnen proberen om in het begin van je meditatie wat meer nadruk op je ademhaling te leggen, en wat minder op de ontspanning. Je wilt sneller ontspannen dan je lichaam aankan! Geef je lichaam de tijd om ook tot rust te komen. De ademhaling daalt dan automatisch, maar nu pas op het moment dat het lichaam al tot rust is gekomen, en daardoor minder zuurstof nodig heeft. Het gevoel van onrust zal dan niet meer optreden. Toegevoegd na 3 minuten:   PS. Laat maar weten of mijn gokje op jou van toepassing zou kunnen zijn.

Als je er zo in gaat geloven dat je denkt dat je er levensbedreigende ziektes mee kunt genezen en dan alleen mediteert en reguliere behandeling weigert.

mediteren is niet negatief. de juiste intentie is helemaal okay. je gaat waarschijnlijk door een onrust ergens in de tijd-geest, daar word je je gewaar van en dat verdwijnt gelukkig weer. je bent gewoon heel gevoelig Ed. dat voel je. merk je tijdens het mediteren.

Wanneer het er voor zorgt dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Waar negatieve gedachten de boventoon voeren. Je er ongeruster en ongeduriger uitkomt als je er in bent gegaan.

Wanneer je gaat mediteren, als vlucht, als zijnde 'even tot mezelf komen!' je bent al jezelf, verder kun je niet! Ik denk dat diep van binnen je ware zelf opstaat om dat tegen je te zeggen, maar laat het maar gaan, wanneer je niet luisteren wil en toch stug doorgaat met je meditatie ritueel...