Hoe lang vieren we al kerst?

Is dit editie 2019? Of toch wat minder?

Weet jij het antwoord?

/2500

We vieren het bijna 1700 jaar, sinds keizer Constantijn als eerste christelijke keizer het christendom tot staatsgodsdienst verhief in het Byzantijnse Rijk,. Constantijn vierde voor het eerst kerst op 25 december 336, en toen hij het jaar daarop stierf, werd de beslissing in handen gelegd van paus Julius I. Een paar jaar later bepaalde de paus dat die datum correct was.

Bronnen:
https://historianet.nl/kerst/kerst-op-24-december

Volgens de New Catholic Encyclopedia werd het vieren van Kerstmis voor het eerst genoemd ‘in de Chronograaf van Filocalus, een Romeinse almanak die oorspronkelijk dateert uit 336 [n.Chr.]’. Dat was duidelijk lang nadat de Bijbel voltooid was en eeuwen nadat Jezus op aarde was. McClintock en Strong merken dan ook op: ‘De viering van het kerstfeest is niet door God ingesteld, noch is ze van N[ieuw] T[estamentische] oorsprong.’

Bronnen:
https://www.jw.org/nl/bibliotheek/tijdschr...

Dat ligt aan welke versie van kerst je bedoelt. De kerstviering is namelijk ook in de buurt van de winterzonnewende, en deze word al duizenden jaren gevierd. Ook het symbolisme achter de versierde boom, lichtjes en cadeautjes geven is voor-christelijk en werd oorspronkelijk ook verbonden onder het christendom.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100