Worden kerken door de overheid nog financieel bijgestaan voor onderhoud?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dit heeft Den Uyl in de zestiger of zeventiger jaren al afgeschaft. Daarom zie je ook elk jaar de actie "Kerkbalans" waarin men vraagt een bijdrage te leveren aan het onderhoud van de kerken.

Voor zover ik weet hier in de regio niet. Het geld voor onderhoud word vaak ingezameld door de kerk zelf door middel van een collecte of een extra collecte voor de kerk zelf.

voor de kerken in het algemeen weet ik het niet. Bij de westerkerk in amsterdam is de kerk in 2 gedeeltes gesplitst. De westertoren en de westerkerk. de westertoren in van de gemeente (is ook koninklijk verklaart vandaar het kroontje erop) en dus moet de gemeente de reparatie, renovatie en onderhoud betalen. De westerkerk zelf moet uit eigen gelden worden betaald. volgens mij is er dus geen directe steun van de overheid in het algemeen. Maar misschien moet de gemeente wel wat subsidie geven als het om een monument gaat.

In België nog wel. Het beheer is in handen van de zogenaamde "kerkfabrieken" die door de (lokale) overheid financieel gesteund worden indien nodig. Deze regeling dateert nog uit de Napoleontische tijd.

Volgens mij alleen de Hervormde Kerk (nu PKN) nu nog een heel klein beetje. De Hervormde Kerk was staatskerk.

Dat zal per land verschillen. Soms krijgt men steun voor het gebouw (voor het behoud van). In Dld wordt gewoon kerkbelasting (een klein deel van je loon) ingehouden als je aangeeft bij een kerk (niet het gebouw) te horen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100