Moedigt de islam terrorisme(jihad) aan?

Je hoort vaak het voor jihad als je het over terrorisme hebt en dan ook dat het door de islam komt. Jihadisten, zoals ze genoemd worden nemen deel aan dit soort activiteiten omdat ze zo rechtstreeks naar de hemel kunnen. Ik zou graag verheldering willen op dit onderwerp van terrorisme en jihad.

Weet jij het antwoord?

/2500

Op enkele tientallen plaatsen on de Koran staat dat Joden, christenen en andere 'ongelovigen' bestreden moeten worden. Mohammed, de profeet die een voorbeeld is voor moslims, roofde en moordde er ook flink op los. Een andere vraag is of hedendaagse moslims dit allemaal letterlijk (moeten) nemen. Maar het staat er wel.

Bronnen:
http://www.recitequran.com/nl/9:29
https://re-act.be/2015/01/12/koran-roept-o...

Bij mijn weten staat dat wat mijn voorganger zegt er niet letterlijk. Sommige islamitische exegeten hebben voor de bedoelde surahs een andere uitleg en wel dat TER VERDEDIGING van zichzelf en het geloof (elk, ook dodelijk) geweld MAG worden gebruikt, maar vermeden dient te worden, indien het buiten-proportioneel is. De strijd om het geloof te verbreiden gaat om een geestelijke en niet een fysieke strijd, dus geen oorlog met andere wapens dan woorden en (goede) voorbeelden.

Zelf ben ik christelijk, maar wel heb ik een jaar geleden onderzoek gedaan naar wat de jihad precies is. Naar mijn weten was de jihad vroeger een nomadenvolk, die dus buiten de steden leefden. Het waren goede strijders, en de momenten dat ze hun strijdkunst benutten, was wanneer de leider in een stad slecht regeerde, waardoor de inwoners van die stad benadeeld werden. De jihad greep dan in, om de oude heerser af te zetten en dan een nieuwe "burgemeester" aan te wijzen. De jihad ging daarna weer leven als nomadenvolk. Ik heb de koran nooit gelezen, maar ik zou me voor kunnen stellen dat de koran dit aanmoedigt. Zo zou het kunnen zijn dat de islam het ook aanmoedigt, maar ik denk niet dat de huidige vorm van jihad wordt aangemoedigd...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100