Waar komt innerlijk geluk vandaan?

Gezien je "geluk" niet mag/moet zoeken in externe factoren zoals werk/liefde/opleiding/geld/materiale zaken. Je "hoort" gelukkig te zijn met jezelf, zoniet (je hebt grote problemen m.b.t zelfbeeld hebt) praat b.v een psycholoog op je in je dit te laten geloven. Maar, waarom ben je dan goed zoals je bent? Waar "moet" je dan precies blij mee zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je beantwoord jezelf. Eigenlijk is dit een hele boeddhistische vraag, altijd interessant! In de westerse wereld is dit wat wazig. Dus ik ga het in een voorbeeld stoppen. Dan snap je het meteen. Wanneer je op vakantie op het strand licht te zonnen, ben je waarschijnlijk op je gelukkigst. Op dat moment maak je je nergens zorgen over, en heb je ook geen behoeften. Ook zijn er geen verlangens, of teleurstellingen. Tijd is al helemaal niet aan de orde. Alleen het moment, je ligt te genieten van helemaal niets! Dit is geluk in de meest basale vorm, en voor de meeste mensen een vorm van volmaakt geluk.

Je moet gelukkig zijn met jezelf, je gezondheid, je naasten, je woonomgeving, etc. Je moet je geestelijk niet permanent met materiele zaken en bezit bezighouden. Blijf de basics trouw en je zult innerlijk gelukkig zijn en blijven. Laat je je wel of teveel van buitenaf beinvloeden (ik MOET een grotere woning, ik MOET een nieuwe wagen, ik MOET 3x per jaar op reis, etc.) dan staat dit je innerlijke geluk ontzettend in de weg. En dit kan in zekere zin ook tot ongelukkig voelen leiden. Voorkom dat, be & stay happy !

Allereerst MOET er op het gebied van levensgeluk helemaal niets. Een geluksgevoel is iets heel persoonlijks, daar gelden geen wetten en regels voor. Je mag geluk overal in zoeken, ook in de externe factoren die jij noemt. Leuk werk kan bijdragen aan je geluk, een goede relatie ook, een opleiding waar je je draai weet te vinden kan ook heel gelukkig maken en een beetje extra geld op de bank kan nooit kwaad. Maar of die dingen je ook echt gelukkig maken (en dus niet alleen maar bijdragen aan je geluk), is een ander verhaal: dat ligt helemaal aan jezelf. Want als je het hebt over puur innerlijk geluk, zouden genoemde factoren daarop niet al te veel van invloed 'moeten' zijn. Inderdaad ben je goed zoals je bent, met of zonder een leuke baan/relatie/opleiding/bankrekening. Ik ken zat mensen die alles voor elkaar hebben op al die gebieden, en die toch niet gelukkig zijn. Geluk zit 'm vooral in kleine dingen. Het zit 'm in de waarde die jij toekent aan de mensen om je heen, aan de natuur om je heen, aan het leven zoals het zich aan jou voordoet, iedere dag. Als de zon schijnt en jij wordt daar niet vrolijk van, dan kun je gewoon een slechte dag hebben. Dat kan, daar is niks mis mee. Maar je hebt mensen, die vinden het nooit goed, of de zon nou schijnt of niet. Die klagen over alles, zijn nooit tevreden met wat ze hebben en vooral: met wie ze zijn. We hebben het hier in Nederland zo slecht nog niet, geloof me. We lijden geen honger, we hebben bijna allemaal een dak boven ons hoofd, krijgen allemaal onderwijs, kunnen altijd een beroep doen op medische zorg, en we kunnen altijd terugvallen op sociale voorzieningen. Geluk vind je in jezelf. Jij hebt er niet voor gekozen om hier of daar geboren te worden, om een man of een vrouw te zijn, om kort, lang, dik of dun te zijn. Je bent gewoon wie je bent. Tel je zegeningen. Houd van jezelf! Je bent namelijk uniek, en dat is al heel wat om trots op te zijn.

Beste NMH, De vele vragen die jou nu bezig houden komen niet vanuit jezelf maar vanuit "boodschappen" van jouw omgeving. Je zegt: Geluk mag je niet zoeken in externe factoren. Weet je dat er signalen en prikkels komen vanuit die externe factoren die maken dat je jezelf prettig gaat voelen, gewaardeerd, tevreden en rustig ? Dat is niet af te dwingen of jezelf op te leggen, het is iets wat je overkomt. Dat heeft niets met denken ( ratio) te maken maar met voelen, beleven ( emotie). Als ik jouw opmerking lees: "Je hoort gelukkig te zijn met jezelf", dan zie ik weer wat ik hierboven schreef: Je gaat je vergelijken wat de wereld om je heen als norm heeft ( als normaal ziet). Gelukkig voelen is heel persoonlijk en nooit te vergelijken met anderen in jouw omgeving. Een gevoel is ook nooit aan te praten door anderen, niemand kan je maar enigzins "dwingen" of om jezelf te veranderen. ( Mensen kun je nooit veranderen, je kunt wel leren er anders mee om te gaan) Waar "moet" je dan precies blij mee zijn : Niets "moet". Je mag ergens blij mee zijn of van genieten omdat het je goed doet, een tevreden gevoel geeft of je rust geeft. Dat heeft niets te maken met "sociaal aanvaardbaar" of "maatschappelijke norm. Jij hebt jouw lichaam, jouw kwaliteiten en talenten meegekregen en je hebt de mogelijkheid om deze te ontdekken en verder te ontwikkelen. Met deze "hulpmiddelen" sta je in het leven en heb je de kans om tevreden te zijn ( vrede te vinden) in hoe je daar mee omgaat. Daar zijn geen normen of wetten voor die voor iedereen gelden, je mag er zelf rust en balans in zoeken en vinden. Jij maakt die keuze en bepaalt zelf wat je blij en rustig maakt en een goed gevoel geven. Vooral dat laatste: jouw gevoel is van jou en daar hangt nooit een kaartje aan van goed of fout, geen oordeel of veroordeling. Daarvoor is het loskoppelen van denken en ervaren zo belangrijk. Jouw energie is maar één keer uit te geven, doe dat dan allereerst om te investeren in jezelf en niet te verspillen aan wat "men "denkt of vindt. Pas als je merkt dat je energie over hebt, kun je dat besteden aan jouw omgeving. Dat klinkt eenvoudig, maar is een heel proces. Het anders omgaan met boodschappen die in je verstand opgeslagen zitten (opvoeding, omgeving, etc.) Ga daar mee aan de slag en ontdek jouw eigen behoeftes en dingen die je nodig hebt om tevreden te zijn, zonder te denken: ja maar, ik moet ook nog... Laat het gebeuren en geniet van de eerste stapjes. Je mag er een heel leven over doen!

Bronnen:
http://www.happyme.be/Innerlijke%20zelf.html

Innerlijk geluk komt vanuit je binnenste, je Zijn noem ik dat maar voor het gemak.... klinkt logisch, maar zo simpel is het niet (vind ik).... Misschien helpt onderstaande je iets? - Aanvaarden, dat je bent zoals je bent en dat dit okee is. Mèt alle onvolkomenheden, imperfecties, problemen (ook die m.b.t. je zelfbeeld) èn al je mooie en goeie dingen. - Het niet anders willen hebben dan het is, want het IS niet anders en zoals het is, is het okee. - Je realiseren dat jij Jij bent, uniek, de enige in de hele wereld. - Accepteren, dat alles in je verleden je gevormd heeft tot wat je nu bent, en dat dit goed is, omdat het nou eenmaal zo IS, mèt al je volkomen en onvolkomenheden. - Bedenken, dat je gedachten heel veel invloed hebben, terwijl ze niets meer zijn dan gedachten, geen waarheden en geen feiten, veelal ook geïndoctrineerd vanuit je verleden. Ze drijven binnen als wolken en verdwijnen weer. Je kunt ze deels bewust beïnvloeden/veranderen/helpend voor jezelf maken, als jij daarvoor kiest. Woorden als moeten, het hoort zo, gelijk hebben, de waarheid: het zijn allemaal slechts woorden, meningen, indoctrinaties en veelal aangenomen van die van anderen. Als jij niet gelukkig wilt zijn, wat dat dan ook mag zijn voor jou, dan doe je dat toch niet? Wie dwingt je? Ook een psycholoog kan jou niet laten geloven dat je gelukkig hoort te zijn. Dat bepaal jij en jij alleen. Een psycholoog kan je wel helpen om anders te leren denken dan de manier waarop je dat gewend was. Als jij dat wilt en ervoor open staat. Je laatste vraag: "waarom ben je dan goed zoals je bent?" Die is alleen aan jou om te beantwoorden. Misschien met hulp van de antwoorden en reacties die je hebt gekregen? Veel plezier met de ontdekking van Jij!

Innerlijk geluk is eigenlijk een keuze volgens mij. Een innerlijke keuze. Op een dag heb ik het besluit genomen dat ik al dat ongelukkig voelen zat was, spuugzat. Het loste niets op en ik voelde mij er niet goed bij. Ik zag zomaar ineens duidelijk dat, als dat ongelukkig voelen toch geen zoden aan de dijk zette, ik net zo goed voor geluk kon kiezen. Dat wilde natuurlijk niet zeggen dat ik geen verdriet meer voelde, of niet ongelukkig kon zijn, maar dat wilde zeggen dat ik besloot niet langer dan nodig in dat gevoel te blijven. Dat was wel oefenen natuurlijk.... Ik was gewend om situaties en mensen somber en pessimistisch en wantrouwend te bekijken, om mijzelf een slachtoffer te voelen, ik was daar door omstandigheden in getraind, had jaren geoefend. En nu ineens ging ik die sombere gevoelens niet meer vasthouden, maar wilde ik ze loslaten omdat ik me beter wilde voelen. Oók over mijzelf. Ik was zeker niet volmaakt maar ook niet zo totaal onvolmaakt dus ik besloot om me steeds een leuke eigenschap of gebaar te herinneren van mijzelf als ik weer eens negatief over mezelf dacht. Het is als het verhaal over het Indianenopperhoofd die aan zijn kleinkinderen vertelt dat er binnen in hem twee wolven vechten om de macht. Een donkere zwarte wolf en een lichte witte wolf. Wie wint er? vroegen de kinderen in spanning. Degene die ik voed, antwoordde de indiaan. En zo zie ik dat zo langzaamaan. Ik voed liever mijn geluk met liefdevolle gedachten (ook over mijzelf, hoewel mij dat nog steeds moeite en training kost (zucht... ;-)) en dankbare gedachten. Innerlijk geluk is dus jezelf trainen om het positieve te verkiezen zonder het negatieve te ontkennen. Dan kan je innerlijk geluk uiteindelijk je innerlijk ongeluk omhelzen en troosten en koesteren zodat innerlijke wonden zich kunnen transformeren tot een kunstig landschap van littekens.

İnnerlijk geluk zou ik willen omschrijven als het in harmonie zijn met je omgeving,en de plaats die jij daarin hebt. Daarin vind je momenten van geluksgevoelens,en verder een gevoel van tevredenheid.Niemand is doorlopend gelukkig (of ik moet hem/haar nog tegen komen ;-) ),maar wel tevreden met het bestaan dat hij/zij heeft. Je moet niet,maar mag blij zijn met je bestaan, en met de kansen die je geboden worden om er te zijn, en wat van je leven te maken. Hopelijk heb je iets aan dit antwoord. Groet, babyjane

Je innerlijk Geluk wordt mede bepaald door het soort hormonen die Jij met jouw gedachten en/of intenties activeert. Als jij je door anderen laat opleggen dat jij je geluk niet buiten jezelf mag/moet zoeken dan laat jij jouw geluksgevoel reeds beperkingen opleggen. Zorg er dus gewoon voor dat Jij jezelf heel goed leert kennen. Voel aan waar Jij (en niemand anders) je wél goed bij voelt en voel aan waar Jij (en niemand anders) weerstand bij voelt. Maak zelf jouw keuzes aan de hand van hetgeen jouw lichaam en jouw gevoel aangeeft. Als anderen jou dan vragen waarom jij iets wel of niet doet ondanks hun raadgevingen dan kan jij doodleuk zeggen dat jij naar jouw eigen lichaam en naar jouw eigen gevoelsprikkels luistert en dat niemand er wat aan heeft als jij je ongelukkig voelt of liefdeloos gedraagt vanwege het steeds weer opvolgen van datgene wat anderen zeggen. Anderen kunnen jou pas écht begrijpen als Jij duidelijk bent over jezelf óf als zij zich kunnen inleven in jouw toestand óf als zij zelf gelijkaardige beperkingen ervaren als jij. Mensen bedoelen het doorgaans goed als ze jou raad geven doch leer voelen hoe jij je voelt bij die raad en ga er pas op in als Jij je er helemaal goed bij voelt want.... dát is zowat de meest doorslaggevende factor die Jou duurzaam innerlijk Geluk bezorgt. Met name het telkens opnieuw Liefdevol opkomen voor jezelf. Oh ja, waarom Jij goed bent zoals je bent? Omdat je hier op Aarde bent omwille van een win-win-experiment en eender wat jij doet staat in functie van dit ww-experiment. En voor de bron van dit experiment is elke re-actie een leerrijke en dus goeie re-actie. We worden elk moment getest op ons vermogen om zowel te blijven houden van onszelf als van anderen. Soms slagen we daarin, soms ook niet. Als we er in slagen voelen we ons gelukkig en als we daar niet in slagen dan heb je de keuze om bij de pakken te blijven zitten ofwel te Glimlachen omdat je weet dat iedereen op die cruciale fase er niet in slaagt. We hebben allemaal onze limieten zolang we gevangen zitten in het mensenpakje ;-) Hang in gedachten dus maar eens wat vaker de aap uit, daar wordt je vrolijker, gezonder en dus gelukkiger van ;-) Liefs en Big Big Smile van me

Innerlijk geluk komt uit jezelf. Het wordt ook niet voor niets 'innerlijk' geluk genoemd. Een interessante definitie die ik over geluk ergens heb gelezen is het volgende: iets met plezier doen waar je goed in bent en waar mee je van toegevoegde waarde bent voor je direct omgeving of de wereld om je heen. Geluk is dan ook een vluchtig iets, een gevoelstoestand die je krijgt door er actief ermee bezig te zijn. Stel je beheerst de Engelse taal goed, vind het ook leuk om les te geven en te geven je bent bekommerd om kinderen in ontwikkelingslanden. Dan is de kans groot dat je innerlijk gelukt ervaart als je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in Afrika gaat doen, Engelse les gaat geven aan kinderen en ziet dat deze kinderen het prachtig vinden. Maar zodra het leven geven ophoudt, dan kan het gevoel van innerlijk geluk ook weer weg zijn. Innerlijk geluk is dus iets persoonlijks en alleen jij kunt voor jezelf bepalen wat voor jouw innerlijk geluk is.

Innerlijk geluk komt voort uit niet moeten, niet willen. Dus ook niet per se ergens blij mee moeten zijn. Al dat wat jou blij zou moeten maken, is een afhankelijkheid en zodra jij die afhankelijkheid hebt, ben je niet gelukkig wanneer het er niet is. Werkelijk geluk komt dus voort uit het ontbreken van die afhankelijkheid, uit niets moeten of willen. Ik zeg niet dat het makkelijk of simpel is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100