Zijn het ontstaan van visioenen wetenschappelijk onderzocht?

Visioenen zijn een soort dromen terwijl je wakker bent, waarbij je niet alleen beelden kan zien, maar soms ook geluid hoort en geuren ruikt.

Toegevoegd na 21 uur:
Ik bedoel niet zo zeer de visioenen naar de toekomst gericht, maar die naar het verleden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het ligt er een beetje aan wat je onder visioenen verstaat. In de psychologie worden visioenen vaak aangeduid met hallucinaties en daarnaar is uiteraard veel onderzoek gedaan. Hierover kun je op wikipedia al het een en ander vinden. Een visioen als zijnde een voorspelling of voorteken, dat is een stuk lastiger te onderzoeken. Dan moet je dus eigenlijk iemand steeds aan een apparaat hebben aangesloten om op het moment van het visioen metingen te kunnen doen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hallucinatie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Visioen

Ik weet wel van vermoedens dat de visioenen van Hildegard van Bingen worden toegeschreven aan migraine, waarschijnlijk kun je in het werk van Oliver Sacks er wat over terugvinden. Ik ben niet bekend met het waarnemen van geuren tijdens visioenen. Hoge koorts wil ook nog al eens visioenen oproepen in het niemandsland tussen waken en slapen.

Er is o.a. onderzoek gedaan naar sterfbedvisioenen, persoonlijk vind ik het volgende boek heel mooi: Dr. Melvin Morse, Paul Perry: Signalen van elders Fragment achterkaft: "Dr. Morse onderzoekt in dit boek voorgevoelens, mystieke ervaringen en sterfbed-visioenen". Kijk maar of je er wat aan hebt. Toegevoegd na 6 dagen: Toevoeging aan de vraag (!) Ik denk dat het zéér lastig is om visioenen te onderzoeken, waarom... omdat ze vak heel persoonlijk zijn, én omdat ze zich vaak in (persoonlijke) crisis-situaties voordoen (en die kan je niet wetenschappelijk nabootsen. Bv. het blijkt dat veel visioenen mensen (blijken te) waarschuwen voor een gevaarlijke situatie, dat kan je nooit in een laboratoriumsituatie nabootsen (misschien verklaart dat wel de slechte resultaten van onderzoeken naar spirituele verschijnselen: het niet kunnen "onderzoeken" van crisissituaties). Toegevoegd na 6 dagen: Samengevat: visioenen zijn vaak gekoppeld aan persoonlijke situaties, wat ze niet geschikt maakt voor wetenschappelijk onderzoek.

Visioenen zijn volgens mij geen dagdromen maar daadwerkelijk iets meer kunnen zien en waarnemen dan iemand anders. Elke mens bezit een geestelijke gave , bij de ene mens is die verder ontwikkeld dan bij de andere. Zowel ruiken , zien en voelen kunnen allemaal buitenzinnelijke waarnemingen zijn die er wel zijn maar anderen niet zien , voelen en ruiken alleen jij. Indien het wetenschappelijk is onderzocht ja dat is gebeurt en in de meeste gevallen is het in de wetenschap onverklaardaar. Dus staan ze voor een raadsel. Groeten Ritchie