Waarom wordt het huwelijk in de protestantse kerk niet erkend als een sacrament, zoals in de RK wel het geval is?

Als protestant verbaast mij dit, maar ik kan er geen eenduidig antwoord op geven. Als omschrijving van een sacrament geldt dat het een 'zichtbaar teken en zegel van Gods genade'. Dat de doop en het Heilig Avondmaal daaronder vallen (de enige protestantse sacramenten), is evident, maar m.i. geldt dit ook voor het huwelijk; dit wordt immers ook gezien als een afspiegeling van de relatie die God heeft met Zijn kerk (dus een zegel), en tegelijkertijd is het zichtbaar voor iedereen. Waarom wordt het dan toch niet als sacrament gezien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat alleen de Doop en het Avondmaal een bijbelse basis hebben. In de Bijbel staat geen opdracht van Jezus om huwelijken in te zegenen. Maar Hij gaf wel nadrukkelijk aan Zijn leerlingen de opdracht om te dopen in Zijn naam, en om brood en wijn te gebruiken tot Zijn gedachtenis.

Omdat de protestante kerk geen sacramenten kent ; dat is een katholiek dingetje, Ingewikkelder is het niet. Het enige wat je als sacrament zou kunnen zien in de protestante kerk zijn de dingen die rechtstreeks gebeuren tussen God en mens ; gedoopt worden en deelnemen aan het avondmaal. Trouwen is uiteindelijk toch iets tussen mensen. Het reeds gesloten (burgerlijk) huwelijk kan echter wel in de kerk gezegend worden.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sacrament

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100