Bestaat er volgens de hedendaagse RKK een genade die je niet kunt weerstaan?

Onder de noemer van 'de onweerstaanbare genade' zijn in het verleden discussies gevoerd tussen protestanten en katholieken etc.
Ook binnen de RKK was er geen echte overeenstemming zodat de paus in de 17e eeuw besloot dat men het er niet meer over mochten hebben (publicatieverbod).

We zijn nu inmiddels een aantal eeuwen verder en vroeg me af of de RKK nu wel of geen onweerstaanbare genade erkent? Of maakt dat voor de RKK niet zoveel uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nog nooit van gehoord. Na de uitleg van het begrip te hebben gelezen: nee, dat is niet de geloofsleer van de katholieke Kerk. De katholieke Kerk verkondigt niet de "automatische hemel". De redding van de ziel (het eeuwig geluk bij God) is het doel van het geloof en dus ook van de door Jezus' Christus gestichte Kerk waarin Hij door de H. Geest steeds aanwezig is, in het bijzonder door de sacramenten, waarin Hij zelf aan het werk is. De mens moet echter wel met de genade meewerken.Wie zich vrijwillig willens en wetens van God afkeert en daartoe tot aan het einde toe volhardt zonder berouw: ook diens keuze zal worden gerespecteerd. God dringt zich niet op aan degenen die niet met hem verenigd willen worden. Of en hoe iemand "last minute" toch "ja" zegt tegen God: dat weet God alleen.