Waarom heeft het Jodendom zoveel wetten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De joden hebben in de basis dezelfde wetten en regels als Islamieten en Christenen. Als je een bijbel hebt, zoek dan eens op Exodus 20. Daar staan de 10 basisregels van de Joden (en christenen). Hiernaast hebben ze nog allerlei voedselwetten (net als moslims) waarin sommig eten niet kosjer is. Dit mogen ze niet eten. Veel van deze regels zijn erg logisch in die tijd: zo mogen de Joden geen varkensvlees eten. Achteraf is gebleken dat varkensvlees ook voor ziektes kan zorgen. Dit was dus een regel van God om de Joden gezond te houden. Ook hebben de Joden de regel dat ze hun jongetjes besnijden op de 8e dag. Dit is een oudere regel en is al ingesteld bij Abraham (zoek maar in Genesis, één bijbelboek voor Exodus). Het idee achter deze regel is dat er wat bloed vloeit: dit was in die tijd in het middenoosten een teken van een verbond: een bindende afspraak. Doordat de penis besneden is herinnerden de Joodse mannen elke keer dat ze plasten hun verbond met God. In de loop van de jaren zijn er wel allerlei regels bij gekomen, niet alle Joden houden zich hier nog aan omdat dit geen regels zijn die God heeft geven. Dit zijn vaak uitgebreidere regels dan de regels van God. Bijvoorbeeld dat je op sabbat (de Joodse rustdag, zoals de zondag dat is voor christenen en de vrijdag dat is voor moslims) niet mag werken. Hier zijn regels bijgekomen als 'je mag op zondag niet koken' 'je mag op zondag niet meer lopen dan zoveel meter' 'je mag wel een luis doodslaan maar geen vlo' (want vlooien springen weg en luizen niet, dus is een vlo doodslaan jagen). Dat soort dingen. Maar deze regels zijn dus door mensen erbij bedacht om maar zeker te weten dat je de geboden die God heeft gegeven niet overtreed. De rest van de regels zijn aan het volk Israël gegeven door God. Dat ze zoveel regels hebben is omdat God hen zoveel regels gaf. Dat christenen nu minder regels hebben (bijvoorbeeld: geen offers meer brengen) komt omdat zij geloven dat Jezus is gestorven voor hun zonden. Daarom hoeven ze geen geitjes meer te slachten om hun zonden te verzoenen: dat heeft Jezus gedaan voor altijd. Beantwoord dit je vraag?

De wetten ( de Torah ) kun je alleen begrijpen in verband met het Oude Verbond wat God met het volk Israel sloot. Het volk Israel werd apart gezet door God om Zijn getuige te zijn in de wereld. "Ik ben de HERE, uw God, die u van de andere volken heb afgezonderd " (Lev 20:24) Leviticus 20:25-26: Israël moet heilig zijn, omdat de HEERE heilig is. God wilde een sterke verbondenheid met het volk Israël, vanuit een diep verlangen om het volk een zo goed mogelijk leven te geven. Uit alle volken heeft God het volk Israël uitgekozen en apart gezet om een heilig volk te zijn, toegewijd aan hun God. "Ex 19:6 U dan, u zult voor Mij een koninkrijk van priesters en een heilig volk zijn" Israël werd door de aparte wetten herinnerd aan zijn eigen positie in de wereld. Bij de verbondssluiting (Exodus 19-20) lezen we hoe God de leefregels van het verbond aan zijn volk bekend maakte in termen van geboden, leefregels en inzettingen. God beloofde zijn volk omvangrijke zegeningen en bescherming; van het volk verwachtte Hij geloofsvertrouwen dat zich uitte in het navolgen van zijn leefregels. God wilde te midden van Zijn volk wonen, daarom moest de zonde uit hun midden. Bij nadere bestudering ontdekken we dat die leefregels juist ( zeker toen ) het de beste voorwaarden scheppen voor een gezonde, gelukkige, welvarende samenleving. Het navolgen van Gods leefregels resulteerde altijd in zegeningen. Bij het niet navolgen van Gods leefregels trekt God zijn Geest en zegeningen terug. Na leven de gelovigen onder het Nieuwe Verbond. Toegevoegd na 2 minuten: Nu is voor Christenen het Nieuwe Verbond van toepassing.

Jodendom heeft van alle Abrahamitische religies de meest (strikte) regels. Waarom? Omdat de kinderen der Israel God ongehoorzaam waren en het verbond met Hem verbraken. Waarop God hen strafte door strikter te worden. Zo mogen ze bijv. geen vis en geen bloed, zelfs het kleinste druppeltje bloed (bijv. in een ei) mogen ze niet eten. Aan de andere kant is het Christendom het meest liberaal/vrij, doordat veel regels door de mensen zijn versoepeld of in sommige stromingen helemaal weggelaten. Daar tussenin (gulden middenweg) heb je de islaam. Zij heeft niet zoveel en zo strikte regels als het Jodendom, maar ook niet zo soepel als in het Christendom. Zo heeft Allah in de quraan laten optekenen dat Zijn volk, het volk van de middenweg/gematigdheid is. (In hoofdstuk 2, vers 143)

Bronnen:
http://www.linguisticmiracle.com/gems/wasa...

Het is een van de oudste religies ter wereld en heeft daarmee heel veel tijd gehsd om heel veel wetten en regels te ontwikkelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100