Waarom hebben de meeste bijbelvertalingen Gods naam vervangen door een titel 'Heer'?

Ik denk dat velen wel het tetragramatton kennen JHWH,soms gevocaliseerd met Jahweh of Jehovah.
Waarom hebben heel wat bijbels die naam weggelaten,terwijl ze wel de andere persoonsnamen van mensen hebben laten staan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat de oude israelieten van mening waren dat ze de naam van hun woestijngod niet mochten uitspreken. Namen van mensen, dat mocht wel. Het christendom heeft die gewoonte/gedachte later overgenomen.

De Joodse voorschriften verbieden het uitspreken van die naam, vanwege de heiligheid. Dat heeft ook zijn invloed gehad op de bijbel.

De Joden schreven JHWH, maar spraken adonai (Heer) uit. De masoreten hebben dit in de schrift aangegeven met de klinkers van adonai in JHWH, waardoor er JeHoWaH staat. Christenen doen niet aan anders lezers dan wat er staat, en schrijven dus gewoon Heer.

"Waarom hebben de meeste bijbelvertalingen Gods naam vervangen door een titel ‘Heer’?" Het is allemaal begonnen met Constantijn: Constantijn is voor velen bekend, als eerste christelijke Romeinse keizer; en door zijn invloed werd ‘het christendom’ als 'officiele staatsgodsdienst’ ingevoerd; Vele verhalen, van het OT, zijn overgenomen van ‘de Mesopotamische kleitafels’, die al een paar 1000 jaar eerder bestonden; denk maar aan het oude ‘Gilgamesj-epos’, of aan het nóg oudere ‘Atrahasis-epos’, waarin ‘het zonvloed-verhaal’ reeds werd beschreven. Deze ‘veel oudere overleveringen’ vermelden, dat er ‘meerdere goden’ waren; deze (fysieke) goden noemt men: ‘Anunnaki’; http://nl.wikipedia.org/wiki/Anunnaki ook spreekt men over: ‘Nephilim’ (zonen van God). http://nl.wikipedia.org/wiki/Nephilim Keizer Constantijn riep ‘318 bisschoppen’ bij elkaar, opdat zij ‘een nieuwe geloofsbelijdenis’ tot stand wilde brengen en vast wilde leggen. Deze geloofsbelijdenis stond voor: ‘het geloof in de erfzonde’, 'het geloof in Jezus' en bovenal ‘het geloof in één God’. Denk maar aan: Het ‘Eerste Concilie van Nicea’ in 325 n.C.. Pas door ‘het Concilie van Constantinopel I’ werd ook de ‘status van de Heilige Geest’ als ‘derde persoon van God’ vastgesteld, waarmee ‘de christelijke leer’ van ‘de triniteit’ voor altijd werd vastgelegd; namen zoals: 'Jehova', 'Sabaoth', 'Adonai', enz. verdwenen; en zó is het uiteindelijk gekomen, dat ‘alle namen van god', en van 'de goden’, uit (bijna) alle Bijbels zijn verdwenen, en dat er nu slechts sprake is 1 ‘Heer/ God’ (om zo 'alle verwarringen' uit de weg te gaan)... zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jehovah http://nl.wikipedia.org/wiki/Jaldabaoth

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Atrahasis-epos
http://nl.wikipedia.org/wiki/Concilie_van_...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Constantijn_d...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_concil...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gilgamesj-epos

Als er staat "Heer" (of Heere) dan is het een vertaling van het woord adonai. Als er staat "HEER" (of HEERE) dan is het een vertaling van het teragrammaton JHWH. De Israelieten vonden de naam van god zó heilig dat deze niet mocht worden uitgesproken of (volledig) opgeschreven. In geschreven taal werd het JHWH. De oorspronkelijke uitspraak is verloren gegaan, maar door taalonderzoek denkt men dat Yaweh het dichts bij komt. Varianten zijn Jehova of Jehowa. Toegevoegd na 30 seconden: Christenen hebben deze traditie gevolgd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100