wat zijn de gevolgen als een paus opstapt?

Toegevoegd na 1 minuut:
Voor de rest van de wereld? Aangezien er maar 2 x eerder een paus is opgestapt? Heeft dat gevolgen voor bepaalde landen?Misschien ook voor Nederland?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het heeft totaal geen gevolgen, het kerkbestuur bestaande uit kardinalen blijft namelijk gewoon werken.

Het enige gevolg is dat er een nieuwe paus gekozen word. Er komt dus weer een conclaaf. Nog een kleine toevoeging: er is pas 1 keer een paus vrijwillig opgestapt. Wel is er een paus afgezet.

Het zelfde als een paus overlijd de kardinalen worden bij elkaar geroepen die daarvoor in aanmerking komen en die kiezen onder zich een nieuwe paus. Verder heeft het geen enkel gevolg.

En vanuit een andere invalshoek zou het kunnen dat toeristisch gezien Italië er meer geld mee gaat verdienen, omdat ieder er natuurlijk bij wil zijn, om de nieuwe paus te gaan zien wanneer het gekozen word.

Er is weinig verschil met overlijden van de paus. Wel een verschil: Na het overlijden van de paus dient er eerst een periode van negen dagen rouw gehouden te worden, de zogeheten novemdiales voordat een conclaaf mag aanvangen. Dat is uiteraard nu met het beëindigen van het primaatschap van Benedictus XVI niet van toepassing, tenzij hij voor 28-02-2013, 20.00 nog overlijdt. Tijdens de novemdiales wordt dagelijks de mis gecelebreerd in de St. Pietersbasiliek voor de zielerust van de overleden paus. Wat een gevolg kan zijn is het volgende: Er is straks een nieuwe Heilige vader, terwijl de oude nog in leven is. Hoe het gaat lopen is in de moderne tijd nog niet bekend. Wel wordt gesuggereerd dat in deze situatie er een verschil van aanhangers van de verschillende pausen kan ontstaan in de Rooms-katholieke kerk: Een schisma. Benedictus inschattende zou ik vermoeden dat hij zich vooral op de achtergrond zal gaan houden en dit dus niet zal gebeuren, maar in vroegere tijden toen er pausen en tegenpausen waren is dat wel een gevolg geweest.