Welk soort kruis staat op deze Azerbeidzjaanse kerk?     [foto]

Wat voor soort kruis staat er op deze Azerbeidzjaanse kerk?

En hebben de driehoekjes een betekenis, of zijn die slechts versiering?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een Russisch kruis vaak is dit kruis afgebeeld op een driehoekig heuveltje, al dan niet met een schedel daarin afgebeeld

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Russisch_kruis

Het is een Byzantijns orthodox kruis, de driehoekjes zouden naar de heilige drieëenheid kunnen verwijzen maar daar ben ik niet zeker van. Toegevoegd na 2 minuten: Het zou ook iets te maken kunnen hebben met het alziend oog, God overziet alles vanuit de driehoek.

Dit is inderdaad een kruis dat gebruikt wordt in de Russisch orthodoxe kerk. Ik denk dat de onderste driehoekjes (degene in de halve cirkel) verwijzen naar de grafheuvel Golgotha waar het kruis van Jezus op stond. Volgens mij zijn er twee interpretaties mogelijk van de twee groepjes van drie driehoeken die naast het kruis staan afgebeeld. Ofwel deze staan symbool voor de twee rovers die tegelijk met Jezus werden gekruisigd (waarvan de ene volgens de overlevering berouw toonde en de ander niet). Ofwel deze staan symbool voor de twee lijdenssymbolen van Jezus die vaak worden afgebeeld bij Russische kruisen: een lans (waarmee Jezus in zijn zij werd gestoken) en een rietstengel met een spons (waarvan hij zure wijn te drinken kreeg).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100