Wat is de juiste spelling: jehovah's getuigen, jehova's getuigen of jehova getuigen?

En waarom wordt er vaak geschreven 'jehova's getuigen', terwijl JG's zelf zich liever jehovah's getuigen noemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De juiste uitspraak van de goddelijke naam. „Jehovah” is de algemeen bekende Nederlandse uitspraak van de goddelijke naam, hoewel de meeste Hebreeuwse taalgeleerden de voorkeur geven aan „Jahweh”. De oudste Hebreeuwse handschriften bevatten de naam in de vorm van vier medeklinkers, gewoonlijk het Tetragrammaton of Tetragram genoemd (van het Griekse te‧tra-, „vier”, en gram′ma, „letter”). Deze vier letters (van rechts naar links geschreven) zijn יהוה. Men kan ze in het Nederlands als JHWH (of JHVH) transcriberen. De ''h'' hoort dus in de naam terug te komen. Helaas is de uitspraak verloren gegaan, mede omdat de Hebreeuwse taal toen geen klinkers bevatte. Aangezien Jehovah de naam van God is, kun je leden van de organisatie nooit ''een Jehovah'' noemen. Eén enkele lid kun je een ''getuige'' of eén van Jehovah's getuigen noemen.

Bronnen:
Inzicht in de Schrift

Het kerkgenootschap heet officieel Jehovah's Getuigen; de leden daarvan noemen we Jehova's getuigen of Jehovagetuigen, dus zonder h en met een kleine g, of kortweg jehova's. Zie verder op http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/jehovas-getuigen-jehovahs-getuigen-jehovahs-getuigen

Jehova is een westerse / Nederlandse interpretatie van een hebreeuws woord, dat in voor ons onleesbare letters wordtr geschreven, en strikt letterlijk vertaald iets als JWHW of YWHW zou luiden. Voor dergelijke exotische namen is het gebruikelijk dat we die fonetisch zo goed mogelijk spellen, maar een echt officiele spelling is er niet. Denk bijvoorbeeld aan de recente vraag over hoe je nu precies Khadaffi schrijft.... Buiten de gemeenschap overigens gebruiken we in het NEderlands nog het meest 'Jehovagetuigen' zonder streepjes of h-tjes, enkelvoud 'een jehova', ook wel 'een stelletje jehova's'. Wil je het echt officieel doen, dan doen we het zoals leden van het genootschap zelf, in navolgin van het Engels, met een h-tje. Dus Jehova's Getuigen. Maar uitsluitend om de hele groep / de religie aan te duiden. Eén persoon noemen we eigenlijk nooit een Jehova's Getuige maar 'gewoon' een jehova. Toegevoegd na 1 minuut: (Doe ik het toch nog verkeerd ; laatste alinea : dus Jehovah's Getuigen.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/j...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100