Werd er in 1700-1800 ook al geld in het mandje gelegd tijdens een misviering zoals dat nu ook gebeurt? Of waren de boeren daarvoor te arm?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe denk je dat alle kerken en kathedralen gebouwd zijn.Juist van het geld dat in de kerk bij elkaar gecollecteerd is. Er werd toen dus zeker al held in de daarvoor bestemde mandjes, bakjes, schalen, collectebussen gegeven. Vast ook wel voor de armenzorg hoor, en de pastoor moest ook ergens van leven

Volgens de overleveringen werden er ook toen reeds omhalingen gedaan, al gebeurde dat in sommige kerken met de klak, een papieren (brood)zak of stoffen zak, een stenen schaal of eender wat men toen voorhanden had en wat in overeenstemming was met de wet op naleving van openbare zeden. Een pispot zou dus niet in aanmerking gekomen zijn ;-) Het is ook niet zo dat er toen enkel boeren naar de mis gingen dus er waren ook rijkeren die maar al te graag hun munten lieten klinken in de schaal. Dat was een kwestie van prestige. Ook boeren droegen letterlijk en figuurlijk hun steentje bij, als je begrijpt wat ik bedoel ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100