Hoe moet je de bijbel goed bestuderen?

Toegevoegd na 23 minuten:
naar aanlijding van een antwoord kwam ik op deze vraag

zelf heb ik de bijbel meerdere keren van voor naar achter gelezen maar hoe weet je nu dat je goed studeert?

heeft het te maken met de tijd die je erin steekt
of studeer pas je goed als je alle uitleggingen erbij haalt?

en heb je hulp nodig bij het studeren en zo ja wie moet je dan vragen om je te helpen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er moet natuurlijk helemaal niets...en wat is goed? Ik heb jaren in de wetenschappelijke benadering gestoken, ben er van voor naar achter doorheen geploegd, in het Hebtreeuws, Aramees en Grieks, heb talloze geleerde commentaren en secundaire literatuur bestudeerd. Dat was heel nuttig, omdat je dan weet hoe de bijbel is ontstaan en die in zijn historische, culturele en literaire context kunt plaatsen. Dat was voor mij 1 manier. Een andere manier is lezen met je hart. Zoals je ook poezie leest. Dan zie je soms een glimp, soms heel even, of valt er een zaadje dat ontkiemt. Voor mij kan dat de Bijbel zijn, de uitspraken van Lao Tse, Boeddha of Meister Eckhart of (zelfs) de Koran.

Eerst zou ik beginnen met Genesis en Deuteronomium, daarna met het Johannes evangelie. Daarna de drie andere evangelien en daarna handelingen, de nieuwtestamentische brieven en openbaringen. Wanneer je daar goed inzicht in hebt zou je verder met het oude testament kunnen gaan. Er zijn veel verschillende inzichten over de aanpak, dit is een persoonlijke mening. Het werkt echter goed.

Het hangt van je doel af. Mijn antwoord zou zijn: met een grove korrel zout. Als je de bijbel wil bestuderen om je geloof te versterken, zou ik zeggen dat je het beste bij een paar mensen "in de leer" kan gaan. Als je de bijbel wil bestuderen om religieuze mensen eruit te kunnen lu- discussieren, zou ik het internet erbij pakken. Als je het gewoon voor je algemene ontwikkeling eens wil bekijken, kan je een paar versies op Gutenberg downloaden en eens lukraak wat passages erbij pakken. Dan raad ik je trouwens ook eens aan om wat te lezen over de Koran en de Sumerische kleitabletten. (Niet perse om ze zelf te lezen, maar (een beetje) _erover_ te lezen dus). Hoe dan ook is Wikipedia altijd een goed begin! Wees je er in ieder geval goed van bewust dat het een oud boek is dat z'n eigen leven is gaan leiden, dat er veel versies zijn, en dat wat erin staat voor sommige mensen heel andere betekenis heeft dan voor anderen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijbel_%28chr...
http://www.gutenberg.org/ebooks/search/?de...

Als je de bijbel goed wilt bestuderen dan kun je jezelf eerst afvragen wat jouw eigen behoefte hierin is. Met welk doel wil je de bijbel lezen. Het is nogal omvangrijk om de hele bijbel van voor tot achter te lezen. Je kunt ook een jaar ervoor uittrekken en vervolgens kijken in dagen waarin de kerk is en welk deel van de bijbel erop slaat. De paasdagen komen eraan en de dagen die daaraan vooraf gaan. Dan is er ook een verband en krijgt iets meer betekenis dan alleen dat het als een verhaaltje over komt. Tis een idee. Succes met jouw oplossing.

Er is geen goede manier om de Bijbel te bestuderen. De Bijbel word door verschillende christelijke stromingen en door verschillende christenen en in verschillende tijden elke keer weer op een verschillende manier uitgelegd. Er kan dus geen sprake zijn van 1 goede manier. Maar er kan wel sprake zijn van een goede manier voor jou. Haal eruit wat er voor jou in zit. Haal eruit wat jij eruit wil halen. Als het voor jou goed voelt is het goed. Misschien vind je het wel leuk of interessant om eens in groepsverband naar de Bijbel te kijken, er zijn tal van bijbelgroepen die aan gezamenlijke studie doen, informeer er eventueel naar in je plaatselijke gemeente.

'Vergewis je van alles', schrijft Paulus aan de christenen van Thessaloniki, 'en houdt vast aan wat voortreffelijk is'. Reeds in zijn tijd bleken er mensen te zijn die niet volgens de 'leer der apostelen handelden', maar de schriften misbruikten om er winst uit te slaan of om zichzelf naar het voorplan te halen. Één raad: 'handel 'gebedsvol', en leg uw probleem in gebed aan de ware God voor, die 'een hoorder is van het gebed', (Ps.55) en op zulke soort gebeden zeker zal antwoorden. Ikzelf heb met Jehovah's Getuigen de bijbel onderzocht, maar blijf me vergewissen of het onderwijs dat ik ontvang in harmonie is met 'de leer' en het gedrag dat van ware christenen wordt verwacht (2Tim.3: 15-16); en wanneer ik vaststel dat sommigen, in welke religieuze groepering ook, dus ook in de gemeenten van Jehovah's Getuigen, verkeerd en wetteloos handelen, hou ik me er niet van terug afstand te nemen, tot ik zekerheid heb. 'Heilige huisjes' storten aldus in ... Aldus heeft mijn persoonlijke studie mij veel baat gebracht, en in de nabije toekomst verwacht ik er verdere vruchten van te oogsten, want, belooft Paulus aan diezelfde Timotheüs: 'het voortreffelijke gedrag dat hieruit resulteert, kan niet verborgen blijven, en komt naar boven onder de vorm van 'vooruitgang, die voor allen zichtbaar is... maar dat vooral voor Jehovah God zelf niet verborgen is.

Het is geen moeten bij de Heer, maar willen. Hij houdt van ons, onze redding is genade. Soms een klein stukje lezen en dit overdenken en de leiding van Gods Geest zoeken, kan ook goed werken. Hij houdt van ons.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100