Atheisten beweren geen kerk te hebben en geen geloof te zijn, wat is dit dan: "First Church of Atheism"

http://firstchurchofatheism.com/

"The one thing binding every FCA minister is his or her belief in science, reason, and reality"

En hier wordt toch echt gesproken over Belief, Geloof dus.

In Nederland lijkt het woord geloof in combinatie met Atheïsme taboe dus vraag ik alleen of Amerikanen dat anders zien.

Is er een verschil tussen Amerikaanse Atheïsten en Nederlandse Atheïsten? Lopen ze hier achter of zit er een andere filosofie achter, een andere stroming binnen het Atheïsme?

Nu maken Atheïsten op dit forum duidelijk dat er geen stromingen zijn binnen het Atheïsme dus hoe moet men de Amerikaanse variant zien, of hoe ziet men die?

Weet jij het antwoord?

/2500

Atheïsten geloven in geen God. Ik denk dat het hier juist om een ironische benaming gaat door "kerk" en "geloof" te gebruiken. Natuurlijk zijn er altijd mensen die graag met elkaar omgaan omdat ze de zelfde mening hebben. Je ziet in Nederland ook beenkomsten van Atheïsten. Hier wordt o.a. gefilosofeerd over waarom er wel zoveel mensen gelovig zijn.

Atheïsme betekent geen god hebben of erkennen, dus misschien is dat op zich wel een religie ;-) Het woord komt uit het Grieks: A betekent : Niet en theo komt van Theos en dat betekent God of Godheid.

Het lijkt mij een splintergroepje. Je kunt natuurlijk onmogelijk alle atheïsten onder dit groepje scharen. Atheïst is de hoofdgroep van mensen die het bestaan van een god ontkennen. Onder atheïsten heb je verschillende soorten mensen uit alle lagen van de bevolking. Doorgaans zijn zij niet georganiseerd. In dit geval is er blijkbaar een groepje dat dit wel heeft gedaan. Maar daarmee kun je natuurlijk nog niet stellen dat alle atheïsten dus onder dit ‘geloof’ zouden vallen. Dat is hetzelfde als zeggen: ik ken 3 mensen die een hond hebben en zij hebben alledrie een snor. Dus iedereen met een snor heeft een hond. Kortom: het slaat nergens op. Toegevoegd na 16 uur: Voor de discussie hier ook maar even toegevoegd: Ik twijfel of ik het nog een keer moet proberen of dat je het eigenlijk niet uitgelegd wil krijgen. Toch maar een poging wagen door dicht bij jouw belevingswereld te blijven. Ik denk dat je het met me eens bent dat de mensheid grofweg te verdelen is in 2 groepen: theïsten (zij die in één of meerdere goden geloven) en atheïsten (zij die het bestaan van een god niet erkennen). Kijk eens naar de groep theïsten: die geloven in god, Jezus, Allah, Shiva, Krishna, de Zonnegod, de eeuwige jachtvelden enz enz, maar ook bijvoorbeeld the Church of Satan (zie bron). Nogal een divers clubje die theïsten, net zoals atheïsten dus. Als jij op basis van the First Church of atheism stelt dat Atheïsten zich wel degelijk verenigen in een kerk dan projecteer je de ideeen van een kleine groep mensen toe op de rest van de groep. Als je echt gelooft dat je daarmee een goed punt maakt, dan zou je het ook kunnen toepassen op theïsten. Dan zou je dus ook stellen dat jij, omdat je theist bent, aanhanger bent van de duivel omdat er theïsten zijn die een kerk hebben opgericht voor Satan. Als je deze laatste opmerking onzin vindt dan toon je meteen aan dat je vraag evenzeer onzinnig is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Church_of_Satan

In de VS is het geloof nog veel meer met het dagelijks leven verweven dan in NL. De stichters van deze website kwamen er tot hun grote schrik achter, dat het niet mogelijk was om een trouwceremonie te houden zonder dat die vergeven was van de referenties naar geloof, ook al hadden ze om een strikt religie-loze ceremonie gevraagd. Hierna besloten ze om deze website op te zetten (lees de 'about') en iedereen die dat wilde, tot 'geestelijke' te bombarderen. Zoiets als het Erisiaanse Pausbewijs, maar dan anders. In Nederland hebben we dat niet nodig, hier kun je gewoon door de ambtenaar van de burgerlijke stand gehuwd worden en dat ook op een mooie, stemmige, ceremoniële manier laten doen, zonder reli-babbeltjes. Als je een beetje gevoel voor (zelf)spot hebt, zul je tijdens het bezoeken van de website ook merken dat de zogenaamde 'First church of Atheism' zichzelf niet al te serieus neemt.

Bronnen:
http://firstchurchofatheism.com/index.php/about/

vervang geloof hier eens door (levens)overtuiging, daarmee wordt het wat breder. Ik deel de mening van een voorgaande reageerder dat het hier cynisme betreft. Indien een atheïst respect verwacht dient het ook te worden gegeven.

Voor een kerk hoef je geen god te aanbidden. Kijk maar naar de "rokerskerk". Het is een beetje cynisch bedoelt denk ik door het zo te noemen schertsen ze een beetje de symboliek van de kerk. Atheisten uiten zich dusdanig dat ze niet in god geloven maar wel in wetenschap,redenering en realiteit dat staat haaks op het geloof in een god die alles heeft geschapen en onderhoud en regelt. Atheisten hangen wereldwijd hetzelfde (non)belief in goden aan daar zit geen verschil en dat zou ook nooit tot onderlinge strijd kunnen lijden (in tegenstelling tot andere geloven)

Dat is in eerste instantie een parodie op het begrip kerk. Als je er eens echt bij stil gaat staan, is het niet te geloven hoeveel we als samenleving moeten tolereren, goedkeuren of faciliteren uitsluitend en alleen maar omdat een grote groep mensen een waanidee najaagt. (let op : waar gelovigen zich nu wellicht aangesproken zullen voelen, diene men zich te realiseren dat ook gelovigen 99,9 % van alle andere religies afwijst !!) Dingen die je VOLSTREKT niet zou mogen beweren (over bijvoorbeeld mensen van een ander ras of andere sexuele geaardheid of zelfs een ander geslacht) , mogen vaak wel gezegd worden als dat gebeurt onder de vlag van of andere religie, een godsdienst, kortom, een kerk. Als ik zeg dat alle homo's zieke gevaarlijke gekken zijn die van het hoogste dak gegooid zouden moeten worden, mag ik nar alle waarschijnlijkheid mezelf wel eens even stevig voor het gerecht verantwoorden, en vrijwel zeker ook nog met de nodige consequenties. Beweer ik echter exact hetzelfde vanuit mijn geloofsovertuiging, dan is het vrijheid van godsdienst en mag het wel. Als ik op school voor mijn kinderen een dag vrij vraag omdat we met de hele familie een snoepfeest met kadootjes gaan organiseren, word ik vriendelijk verzocht dat maar een keer in het weekend te plannen. Als ik echter hard kan maken dat het onderhavige feest bij mijn geloof hoort, mag het wel. Om dit soort rare uitwassen tegen te gaan, en de willekeurigheid en het meten van twee maten en het vaak totaal onterechte, onverdiende respect voor uitwassen en uitlatingen uit name van religies aan de kaak / ter discussie te stellen, worden er van tijd tot tijd dit soort parodieën in het leven geroepen. Het vliegend spaghettimonster is daar een mooi voorbeeld van (opgericht als tegengeluid voor fundamentalistische christeren die willen dat op school het scheppingsverhaal naast de evolutietheorie wordt onderwezen als zijnde reële mogelijkheid) , en ook deze atheistische 'kerk'.

Bedotterij en een baan voor dominees, die niet meer in hun ex- heer geloven.

Expliciet atheïsme is de afwezigheid van geloof in één of meerdere goden, of de aanname dat er geen god(en) bestaan of kunnen bestaan. Atheïsten proberen dat wat door gelovigen is/wordt verkondigt door wetenschappelijke bewijsvoering het tegendeel aan te tonen. Daarbij stelt Christopher Hitchens dat wat zonder bewijsvoering wordt verkondigd (gelovigen) ook zonder bewijsvoering mag worden verworpen. Varianten hierop vallen niet onder expliciet atheisme. Het woord geloof heeft zoals je weet verschillende betekenissen. Zong Andre H niet Ik geloof in jou! * Geloof: het vast en onwankelbaar vertrouwen op Goden Gods woord, het als werkelijkheid en waar aanvaarden en beseffen van het bestaan en de openbaringen van een godheid. Maar ook: * vertrouwen in de waarheid van anders beweringen (wetenschappelijke bewijsvoering) of beloften, of in de overeenkomst met de waarheid van een verhaal. * etc, etc. De Amerikanen zien het dus niet anders, maar jij maakt een fout in de interpretatie van het woord geloof. Wel zijn er stromingen in het atheisme. Wat te denken van humanisme?

Atheïsme is ook een geloof want dat moet je ook geloven ps dat komt voort uit de evolutietheorie dat is uit gevonden in de middeleeuwen dus een beetje achterhaalt k heb nog nergens een kaartje met een datum aan zien hangen we hebben een bul en we verzinnen het ..........

Door je vereniging "church" te noemen wordt ze belastingvrij. Niet alleen christenen hebben hier geld geroken! Meer moet je er niet achter zoeken.

Buiten het feit dat deze 'kerk' ogericht is om om wettelijke problemen bij een huwelijk heen te kunnen komen, is de vertaling 'believe' naar Geloof in de vorm van Religie onjuist 'Het Christelijk Geloof'. Ons woord geloof, in de context van kerken, vertal je in principe als religion. Believe is wel geloof, maar dan in de vorm: Ik geloof dat de aarde rond is, ik geloof dat koeien melk geven. The believe in science, reason and reality betekent: Je gelooft in wetenschap, redeneringen en realiteit. Hier nemen ze dus nadrukkelijk afstand van welke religieuze stroming dan ook, en zetten ze zich midden in de wetenschap & bewijs gestuurd leven.

ik dacht al meteen dat klinkt amerikaans maar wilde het misschien niet posten maar goed het is dus inderdaad amerikaans wat een onzin:)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100