hoelang blijft een overtreding geldig? vijf jaar? tien jaar?

het gaat over iemand telefonisch lastig vallen

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het bij de politie bekend is vergeten ze dat in principe niet meer, tenzij je nog minderjarig bent. De vraag is dus: wat voor overtreding is het?

Dat hangt van de straf af die de overtreder heeft gekregen. Als daar een voorwaardelijke straf aan is gekoppeld met een bepaalde proeftijd, mag je binnen die proeftijd door hem/haar niet telefonisch lastiggevallen worden. Toegevoegd na 42 minuten: Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een straatverbod. De rechter bepaalt hoelang dat verbod geldig is. In de praktijk is dat meestal een kwestie van maanden en zeker niet vijf of tien jaar. Heb je, indien dat verbod is opgeheven, weer last (van een stalker?), dan zal er opnieuw aangifte moeten worden gedaan.

Overtredingen verjaren niet, schuld ook niet... Schuld is schuld...

Hoe lang blijft een registratie staan? Dat hangt er in de eerste plaats van af of het om een overtreding gaat of om een misdrijf. Ook de ernst van de veroordeling speelt mee. Voor een overtreding Gegevens over kleinere overtredingen worden geschrapt 5 jaar na het definitieve vonnis, de verjaring of het overlijden van de betrokkene. Bent u veroordeeld tot een vrijheidsstraf of taakstraf, of tot een boete van meer dan € 4.500, dan blijft dit 10 jaar geregistreerd staan.

Bronnen:
http://www.hetjl.nl/hetjl/templates/themaa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100