hoe lang zwanger?

Een maand geleden ben ik ongesteld geweest en gisteren heb ik een zwangerschapstest gedaan omdat ik me al dagen niet lekker voelde. Nu blijkt dat ik zwanger ben! Maar ik vind het een beetje onduidelijk of het nu 2 weken is(vanaf de eissprong) of al 4 weken? Met hoeveel weken kan ik het best naar de huisarts gaan, nu meteen al of nog een paar weken wachten? Het is nog zo pril denk ik...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is gebruikelijk om te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Dat is dus het aantal weken dat je zwanger bent. Toegevoegd na 2 minuten: Je kunt het beste na een paar dagen de test nog eens herhalen. Als hij dan weer positief is en je menstruatie is al ongeveer 3 weken uitgebleven kun je naar je huisarts gaan.

Zwangerschap wordt geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie (dus vóór de eigenlijke bevruchting!), je bent dus een maand zwanger. Als je in Nederland woont, hoef je niet lang de huisarts, je kunt direct contact opnemen met een verloskundige. Dat doe je het beste direct zodra je weet dat je zwanger bent, de verloskundige vertelt je dan wanneer je het beste langs kan komen. Als je in België woont, is het wél gebruikelijk om langs de huisarts te gaan, ook direct zodra je weet dat je zwanger bent. Bel je eigen huisarts in ieder geval even op om te zeggen dat je zwanger bent, dan wordt dat opgenomen in je dossier.

Je bent fysiek, vanaf de eisprong, twee weken zwanger. Voor de berekening echter gaan we uit van de eerste dag van de laatste menstruatie, omdat de dag van de eisprong niet precies vaststaat. Daarom ben je volgens de kalender nu 4 weken zwanger, maar het vruchtje is dus twee weken oud ongeveer. Een normale zwangerschap duurt 40 weken, maar daarvan ben je dus eigenlijk maar 38 weken 'echt' zwanger. Je hoeft helemaal niet naar de huisarts als je zwanger bent, tenzij voor een doorverwijzing naar de verloskundige of gynaecoloog. (Tenzij je in een heel klein dorpje woont waar de huisarts nog verloskunde doet). En als alles goed gaat en je bent gezond enzo, hoeft dat pas met een week of 12. Voor die tijd kunnen ze als het goed gaat niks doen/zien/horen/voelen, en als het misgaat kunnen ze ook niks doen nog. Toegevoegd na 1 minuut: Je kunt je WEL zodra je weet dat je zwanger bent (nu dus) aanmelden / inschrijven bij een verloskundigenpraktijk.

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je een afspraak maken met je verloskundige. Je eerste afspraak is de intake en krijg je voorlichting over relevante zaken. Ook kun je daarna afspraken maken voor de echo's. Termijn echo had ik met 12 weken. Die echo praktijken kunnen soms best vol zitten waardoor je beter snel een afspraak kan maken zodra je een verwijzing van de verloskundige hebt. Advies dus om gelijk je verloskundige te bellen nu je zwanger bent. O ja en natuurlijk van harte gefeliciteerd!

Als je nog weet op welke dag je de laatste keer ongesteld werd, mag je tellen vanaf die dag. Als je dat niet bijgehouden hebt, g je uit van enkele weken. Maar met een echo kan dan worden vastgesteld hoeveel weken je precies zwanger bent. Gefeliciteerd trouwens:)

Bronnen:
http://weet.wikidot.com/symptomen-zwangers...

Je hebt op internet diverse "uitreken" programmaatjes die het voor je berekenen. Ik heb deze zelf 2x gebruikt: http://www.sensitest.nl/zwangerschapschijf.php Toegevoegd na 39 seconden: Oh ja, en natuurlijk gefeliciteerd!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100