Hey ik ben bijna 20 jaar kan ik mij laten adoptere?

Ik heb hele maal geen contact meer met mijn vader omdat hij het zo wil en ik om eerlijk te zijn na zo veel jaren ook niet meer daar ben ik mij 100 % zeker van. Kan ik mij dan door mijn stiefvader laten adopteren? En kan ik de papieren zelf aanvragen om hem te verassen zo ge zegt want we hebben er al eens over gesproken en weet dus dat hij mij zou willen adopteren

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat kan niet. Alleen minderjarige kinderen kunnen geadopteerd worden, en zelfs dan zijn de eisen hoog (zie link). Het aantal adopties in NL is 'enkele tientallen' per jaar, bijna allemaal baby's uit ongewenste zwangerschappen. Overigens, adoptie betekent dat je vader geen familie meer is, terwijl je adoptie-ouders en hun familie ook familie van jou worden. Daarom moet adoptie ook aangevraagd worden door (aanstaande) adoptie-ouders; zij krijgen daardoor plichten, jij krijgt rechten. Adoptie is ook 'voor eeuwig'; als jij een kind krijgt, en jij overlijdt, erft je kind van de adoptie-ouders.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/a...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Adoptie_in_Nederland

De vraag betreft stiefouderadoptie (dus geen stiefoudererkenning) Een algemene voorwaarde voor adoptie is dat het te adopteren kind op de dag van eerste indiening van het verzoek minderjarig is, maar uitzoderingen bevestigen ook hier weer de regel. Als het de wens is van een (jong) volwassene (het te adopteren kind is inmiddels meerderjarig), dan gelden er andere, strengere voorwaarden. De voorwaarden daarvoor zijn strenger, maar in Nederland worden met regelmaat uitspraken gewezen waarbij een verzoek tot adoptie van een (jong)volwassene wordt gehonoreerd. Er dient dan sprake te zijn van - bijzondere omstandigheden -. Hieronder een uitleg wanneer adoptie mogelijk kan zijn. De wettelijke grondslag voor een verzoek tot adoptie van een volwassene is art. 8 EVRM (family life). Europese wetgeving gaat boven nationale wetgeving, waardoor onder omstandigheden een nationale wet door de rechter terzijde kan worden geschoven. Dat geldt ook bij de wettelijke voorwaarde: dat het te adopteren kind bij adoptie minderjarig moet zijn. In veel gevallen heeft de aspirant-adoptiefouder al lange tijd voor de thans meerderjarige zoon of dochter gezorgd. Het kind heeft dan lange tijd onderdeel uitgemaakt van het gezin of doet zulks thans nog steeds. Partijen willen dan om begrijpelijke redenen die band juridisch bevestigen De ouders en het kind hebben vaak verschillende redenen voor het starten van de adoptie, maar een ding hebben alle verzoeken gemeen: er is sprake van een hechte band tussen het meerderjarige adoptiefkind en de (adoptief)ouder(s). Er zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij de vraag of het verzoek tot adoptie van een volwassene wordt toegewezen: 1) De te adopteren persoon geniet gezinsleven, of heeft gedurende enige tijd gezinsleven genoten met diens stief/pleegouders in de zin van art. 8 EVRM; 2) Overige omstandigheden van het geval, waaruit blijkt dat er sprake is van ‘bijzondere omstandigheden’. Wanneer hiervan sprake is, verschilt per situatie en wordt in onderling verband met alle omstandigheden van het geval beoordeeld. Er zijn in Nederland zowel als in België advocatenkantoren die gespecialiseerd zijn in volwassenadopties als onderdeel van het adoptierecht. Door bijzondere omstandigheden kan art. art. 1:228 lid 1 sub a BW terzijde worden geschoven ten gunste van art. 8 EVRM De rechter kan gelijk worden verzocht de achternaam te wijzigen in die van de adoptiefouder en zullen meestal tegelijkertijd behandeld worden door de Rechter.

Toegevoegd op 13 juli 2019 12:48: bron, tekst
Bronnen:
https://www.gl-advocaten.nl/nieuws/2015/20...
https://www.steunpuntadoptie.be/nl/faq/det...
https://www.mensenhandelweb.nl/system/file...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100