Wat kan ik doen om geen schulden van familieleden te erven?

Zelf heb ik altijd keurig geleefd. Geen topsalaris, maar zuinig geleefd en een beetje gespaard. Enkele familieleden (vader en broer) hebben schulden. Vader is hertrouwd, heeft vijf kinderen, weinig contact. Broer, ongetrouwd. Moeder hertrouwd, heeft koophuis, maar geen spaargeld of spullen van waarde. Ik ben enorm bang dat als zij komen te overlijden, ik dan hun schulden erf en/of voor alle afwikkelingen moet zorgen.
Hoe voorkom ik problemen op dit gebied? Ik ben dertiger, ongetrouwd, kinderloos, huurhuis, net geen modaal inkomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hoeft de ervenis niet te aanvaarden dan krijg je niets en erf je ook geen schulden. Mogelijkheden •Zuivere aanvaarding. Als u meteen al weet dat u de erfenis wilt aanvaarden, dan hoeft u verder niets te doen. •Beneficiair aanvaarden. U loopt dan niet het risico dat u moet opdraaien voor de schulden van de erflater. Altijd verstandig, zéker als de overledene een vrij beroep had of zzp’er was. •Verwerpen. U bent dan niet meer verantwoordelijk voor de nalatenschap en niet betrokken bij de afwikkeling ervan.

Bronnen:
http://www.notaris.nl/een-erfenis-verwerpe...

Waarbij het dat misschien wel verstandig is om te vermelden dat iemand zich ook niet als erfgenaam mag gedragen als hij/zij de erfenis verwerpt. Je mag dus ook niets meenemen uit het huis van de overledene, als aandenken bijvoorbeeld. Dus een beneficiaire aanvaarding is het beste, als er bijvoorbeeld schulden zijn, maar men wel een goede relatie had met de overledene.

Uzelf onterven :p

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100