kinderen geboren in een huwelijk tussen twee vrouwen wie heeft recht waarop, na de scheiding?

twee kinderen geboren in een huwelijk tussen twee vrouwen, wie heeft welke recht waarop, op zowel het zien van de kinderen als de onderhoud?
welk recht heeft de niet biologische moeder???

Toegevoegd na 10 minuten:
er is niks vast gelegd alleen een huwelijk en nu een scheiding ! kinderen hebben wettelijk ook geen vader alleen de biologische moeder en de vrouw waar ze mee getrouwd was.
Kinderen zijn wel in het huwelijk geboren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als ze getrouwd zijn in gemeenschap van goederen hebben ze beiden recht op de kinderen. Het gaat dus hetzelfde als in een man/vrouw situatie. Volgens mij moet het kind dan wel erkend zijn door de andere vrouw.

Als eerste is van belang te weten hoe het allemaal geregeld is. De wet bepaalt, Boek 1 BW, dat de moeder de vrouw is waaruit het kind is geboren. De andere vrouw is dus niet de moeder, zeker niet in de geboorteakte, want daarin kunnen maar één moeder en één vader worden opgenomen. De echtgenote, niet-moeder, is bekleed met het gezag als het kind is geboren TIJDENS het huwelijk of geregistreerd partnerschap van de vrouwen. In dat laatste geval kan het kind erkend zijn door een man, maar die kan niet bekleed worden met het gezag. Dan kan het kind nog geadopteerd zijn door de niet-moeder. Dat gebeurt meestal als het kind wordt geboren voor het huwelijk/ geregistreerd partnerschap. In de situatie dat de moeder en de niet-moeder het gezag hebben zal de rechtbank een uitspraak moeten doen bij minderjarigheid van de kinderen. Heeft de niet- moeder niet het gezag, dan is alles duidelijk en zullen de kinderen terechtkomen bij de moeder. Vanaf de 12 jaar mogen de kinderen kiezen. Let op: het gezag wordt bij een echtscheiding niet automatisch teniet gedaan. Indien de moeder als enige bekleed is met het gezag, dan zal de rechter veelal beslissen dat de moeder het kind krijgt toegewezen, mits de belangen van het kind miet worden geschaad.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100