Mijn ex heeft onze kind erkent en heeft samen met mij de gezag over haar. Hij wilt co-ouderschap over onze 8 maanden oud baby maar ik niet, kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als hij ook gezag heeft over de baby, dan heeft ookrecht (plicht) in de zorgtaken. Dus ja, dan kan hij co-ouderschap aanvragen. Op dit moment lijkt het mij heel belangrijk dat je je afvraagt wat goed is voor de baby. Dus: Waarom zou je de ouder toegang tot zijn kind ontzeggen. Natuurlijk zijn er omstandigheden waaronder het niet verstandig is (Drank / alcohol problemen, geweldsdelicten, misbruik minderjarigen) maar in de meeste gevallen zal dit niet meespelen, en is het beter voor het kind om beide ouders te blijven zien. Toegevoegd na 4 uur: Ik begrijp uit je reactie dat je het niet eerlijk vind voor het kind als het elke week ergens ander woont. Doe je ex het voorstel dat de baby bij hem woont. Heeft hij het kind en zie jij het kind om het weekend en een keer door de week. Dat is voor jou blijkbaar een redelijke frequentie.

Dat kan wel, als beide ouders samen tot dat besluit komen, want co ouderschap houd in dat er heel goed gecommuniceerd moet kunnen worden. Meestal maken ouders de afspraken hierover en laten dat dan vastleggen. Denk ook aan kinderbijslag verzekeringen kindgebonden budget enzo moet worden geregeld. Als 1 van de ouders niet meewerkt is co ouderschap meestal niet mogelijk. Als jij als ouder wel meewerkt aan de gewone gangbare omgangsregeling zal een rechter (bijna nooit) geen co ouderschap opleggen.... Wel moet je goeie argumenten hebben waarom je het niet wil, en dan vanuit het belang van het kind. Lastig te regelen is geen goed argument...... Sterkte

In vele gevallen zal de rechter rekening houden met het bezwaar van de moeder en daardoor een eventuele co-ouderschap regeling uitstellen tot het kind schoolplichtig is. Mij lijkt het in ieder geval de moeite waard om niet enkel jouw wensen maar ook jouw kwaliteiten en eventuele meerwaarde als moeder op papier te zetten en ze voor te leggen aan jouw ex. Indien er geen overeenkomst komt dan leg je jouw wenslijstje voor aan de vrederechter. Indien ik de rechter terzake zou zijn dan zou ik er in eerste instantie voor kiezen dat de baby in hoofdzaak bij de ouder woont die de meest standvastige basis kan bieden. Vroeger werd er van uit gegaan dat dit de moeder was maar in vele gevallen bleek dat niet de meest optimale keuze te zijn dus kijkt men in eerste instantie naar hetgeen beide ouders als basis voor het kind te bieden hebben. Het is belangrijk dat je jouw emoties niet laat overwegen want dan verlies je het belang van jullie kindje uit het oog. Verder zou ik er ook eens over nadenken of een hereniging met jouw ex tot de mogelijkheden behoort. Al was het maar om gewoon als twee volwassen mensen samen onder één dak wonen zonder verdere partner-verplichtingen aan elkaar. De ene week heeft de ene uitgaans'recht' en de andere week de andere. Zo heb je ook een vorm co-ouderschap onder één dak en je kan het uitgaans'recht' aan jou voorbij laten gaan als je liever thuis blijft hé ;-) Ik zie steeds meer mensen met succes voor deze optie kiezen omdat vele jonge ouders zelf de gevolgen van gescheiden ouderschap kennen en ze willen voor hun kind toch wel deze tussenoplossing uittesten. Wie weet lukt het jullie ook en kunnen jullie op deze manier een enorm sterk team-spirit-signaal aan de rest van de wereld en aan jullie kind meegeven. Ga voor datgene wat op lange termijn het beste is voor de baby. Denk verder dan vandaag en morgen, denk verder dan jouw huidige behoeften. denk: Yes we Can! En Doe het gewoon ;-) Liefs, Succes en Big Smile van me

Co-ouderschap is niet geregeld in de wet. Bij gezamenlijk ouderlijk gezag zullen de ouders de verzorging moeten verdelen. Bij een baby is het van belang om vaak kort contact te hebben met de vader. Een week-om-weekregeling lijkt niet in het belang van het kind. Of co-ouderschap mogelijk is hangt onder meer af van hoe ver jullie uit elkaar wonen en of jullie goed met elkaar kunnen overleggen. Als de zaak voor de rechter zou komen, is het van groot belang hoe het contact met de vader nu wordt vormgegeven. Als de vader het kind twee middagen per week ziet en hij verzoekt de rechtbank om een week-om-weekregeling, en jij vindt dat niet in het belang van jullie kind, zal de huidige regeling waarschijnlijk worden vastgelegd. Toegevoegd na 5 minuten: Als de vader onregelmatig werkt en regelmatig in het buitenland verblijft, zijn zijn kansen om in een procedure co-ouderschap af te dwingen niet zo groot. Dit zou veel te veel onrust tussen de ouders en voor de baby opleveren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100