Wat kan de oorzaak zijn van die "verwende joch"-buien bij mijn vriend?

Mijn vriend kan soms zo een eigenaardige stemming hebben. Vroeger sloofde ik me dan uit om dit om te keren maar nu neem ik gewoon afstand.
We hadden gisteren een heel leuke kerst bij mijn dochter, die we samen in alle vrede hebben voorbereid. Maar vanochtend had hij die bui die ik zo goed ken. Hij is dan heel onrustig en wil "buiten".Was uit zijn hum omdat ik zei dat er op kerst geen markt stond en geen winkels open zijn.Bij het wandelen keek hij extreem om zich heen, liep een paar maal de straat over om iets te lezen enz. Hij luisterde amper, leek in zijn eigen wereldje te leven met mij als "decoratie".
Wij staan aan een galerij te kijken, komt de man naar ons toe en zegt "kom gerust binnen, ik bijt niet hoor" dus we gingen naar binnen. Hij zei geen woord. Nadien zei hij nog niks, we wandelden gewoon naast elkaar. Tot mijn dochter belde om te horen hoe het met ons was. Ik zei haar met een lachje "wel prima, maar... is niet echt in zn hum vandaag" en toen was het hek van de dam... "hoe durf je te liegen. Daarnet verplicht je me om mee in die galerij te gaan kijken, je hebt met tot niks te verplichten etc etc..."
Omdat ik die buien nu al wat ken bleef ik kalm en zei "kom we gaan iets drinken". In het café zei hij " we gingen wandelen, niet iets drinken" (terwijl we dat vaak doen, spontaan iets gaan drinken).Enfin, wij naar huis en hij ervan door alweer, naar zijn moeder. Hoe krijgt hij toch die gekke buien, het lijkt dan net een verwend kind dat ruzie zoekt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik vermoed dat je vriend heel grote problemen met zichzelf heeft en dat hij eenvoudig zijn onlustgevoelens op zijn omgeving projecteert of zo je wilt..uitvreet. Kennelijk heeft hij hulp nodig..aangezien hij al zo vreselijk snel geestelijk uit zijn evenwicht te brengen is. Meestal door kleine, onbelangrijke niemendalletjes. Als ik zo zijn reacties beluister..is je vriend bijzonder kwetsbaar en daarom heeft hij een soort muur rondom zijn innerlijk gebouwd. Die muur moet door een deskundige worden 'afgebroken' teneinde te bereiken dat hij zijn gevoelens weer op de normale wijze kan uiten. Ik vermoed overigens dat je vriend gedurende zijn jeugd vreselijke dingen meegemaakt heeft..en zich daaromtrent nooit geuit heeft..of nooit heeft kunnen uiten.. Via jullie huisarts zou hij moeten worden doorverwezen naar een goede psychiater/psycholoog. Want dat hij hulp nodig heeft is wel overduidelijk.. Roep dus de hulp van je huisarts in en vraag een verwijzing naar een psychiater of een psycholoog.. Veel succes, hoor. Groet, Ton

Lijkt me een karaktertrek, waar je eens met hem over moet praten. Niet als hij zo'n bui heeft, maar op een ander moment. De enige die echt kan vertellen waarom hij zo doet is hijzelf. Als hij het niet weet, maar er last van heeft, dan is het misschien eens interessant om met een therapeut of psycholoog te praten om de onderliggende oorzaak naar boven te halen. Als hij er geen last van heeft en ook niets aan wil doen, is het aan jou om er je eigen weg mee te vinden.

Hoelang heeft hij hier al last van eigenlijk? Het lijkt wel of hem iets dwars zit of dat hij zich ergens voor schaamt ofzo. Maar misschien wisselt hij gewoon snel van humeur en reageer hij dat dan af op zijn naasten. Het lijk me dat je hier al uitvoerig met hem over heb gesproken, zo niet dan zou ik er maar snel mee beginnen en gewoon eerlijk zijn dat het zo niet opschiet en dat hij moet veranderen. Sterkte ermee en laat jezelf niet kleineren door iemands buien!

Mensen met buien, ja ziet daar mee maar eens om te gaan. Minste of geringste uit hun humeur, k,weet er alles van,vandaag denk ,je het licht aan zus, en morgen licht aan zo. Weet je?dit zijn karakter trekken en die krijg je er nooit uit ,daarom is ook elk mens verschillend, alleen heb jij de pech dat je iemand naast je heb,die een karakter heb wat jij niet kan accepteren. En daar licht het punt,kan je het echt niet accepteren, moet je bij je zelf te raden gaan. Stel ga je bij hem weg?wat moet je dan inleveren? houd je toch nog veel van hem laat het dan maar over je heen komen., En reageer zo min mogenlijk op z,n buien suc6

Je schrijft dat als het even lastig wordt hij naar zn moeder gaat...ik schat hem tussen de 50 en 60 ? Laat hem bij zn moeder blijven , kan zij hem lekker verwennen, want misschien komt het daardoor. Een tijd geleden heb je je ook al over meneer beklaagd. Als je van de slachtofferrol houdt moet je vooral bij hem blijven ! Je hebt samen geen echte verbintenis , dus geen idee waarom je hiermee doorgaat.

Van de kerstdagen wordt iedereen chaggie volgens mij. Dat verplichte gedoe en nergens naar toe kunnen. Ik vind zijn gedrag helemaal niet raar. Iedereen heeft toch zo weleens zijn nukken? Daarbi vind ik het ook schandalig van jóu dat jij hem zo loopt af te zeiken naar je dochter toe. Wat verwacht je dan eigenlijk? Dat hij dan naar je glimlacht? Not dus. Kijk even in je eigen bord. Doe vriendelijk tegen hem, toon begrip, inlevingsvermogen. Niemand is perfect. Een vriendelijk woord doet wonderen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100