Bepaalt een rechter de hoogte van de kinderalimentatie op basis van vaste richtlijnen of op basis van de pleidooien van advocaten?

M.a.w. hebben exen allebei een advocaat nodig als zij het niet eens kunnen worden over de kinderalimentatie? Als vrouw bijv. beweert € 6.000,- aan kleding per jaar voor de 3 kinderen kwijt te zijn, terwijl man vermoedt dat het ongeveer de helft betreft (en het bovendien überhaupt niet nodig vindt dat er zoveel geld aan kleding wordt uitgegeven), moeten beiden dan een advocaat in de arm nemen of doet de rechter zijn uitspraak puur op basis van bijvoorbeeld Nibud-richtlijnen en zijn de pleidooien van evt. advocaten niet relevant (of vinden die bij zo'n rechtzaak zelfs niet plaats?)

Toegevoegd na 10 uur:
De scheiding is al 5 jaar geleden uitgesproken, maar ex-vrouw komt met een naberekening over die 5 jaar. Overigens is de moeder voor beduidend minder geld kleding voor de kinderen gaan kopen na de scheiding en zijn de kinderen de standaard van vóór de scheiding allang niet meer gewend.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de scheiding nog niet is uitgesproken, dan hebben beide ex-partners natuurlijk al een advocaat (of mediator) om daar over te overleggen. Is de scheiding al uitgesproken en wordt de hoogte van de alimentatie betwist, dan heb je inderdaad beiden een advocaat nodig om naar de rechter te gaan. De rechter kijkt naar draagkracht (wat kun je betalen) en draaglast (wat heeft een kind nodig) Uitgangspunt is, dat de kinderen op het niveau blijven zoals ze dat voor de scheiding gewend waren. Dus werd er voorheen veel kleding gekocht, dan blijft dat zo. Voor de berekening van alimentatie zijn de zgn. Tremanormen ontwikkeld, een rekentabel waar alle rechters zich aan houden. Voor meer informatie kun je de brontekst lezen, of zoeken op 'tremanormen' Toegevoegd na 15 uur: Naar aanleiding van de toevoeging aan de vraag: Ik kan op internet zo snel niet vinden hoe lang terug er naberekend kan worden. Maar dat kan de advocaat wel vertellen. Wat moeder met de alimentatie doet, is haar zaak. Er is geen rechter die kijkt of er wel voldoende kleding voor de kinderen gekocht wordt. Jammer dat de kinderen er na de scheiding zo op achteruit zijn gegaan. Het zou mooi zijn als ze, in ieder geval financieel, geen last van de scheiding zouden hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100