Waarom komen de winden vooral in het voorjaar (maart, april) heel vaak uit noordelijke richtingen?

IK denk, dat de stand van de hogedruk- en lagedrukgebieden daar mee te maken heeft. Maar waarom is die luchtdrukverdeling juist in het voorjaar vaak zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

In de winter koelt het zeewater flink af. In het voorjaar begint de zon al meer kracht te krijgen maar land warmt sneller op dan zeewater. De lucht boven het water koelt dus af en de lucht boven land warmt op. Warme lucht stijgt en dus stijgt de lucht boven land. Daarvoor in de plaats moet dus de zwaardere koude lucht van boven het zeeoppervlak komen. De lucht boven zee verplaatst zich dan naar het land. Dat noemen we wind. Aangezien de Noordzee ten noorden van Nederland ligt komt de wind in het voorjaar hierdoor dus vaak uit het noorden. Uiteraard hebben hoge- en lage drukgebieden hier ook nog invloed op.

Je hebt gelijk, het heeft inderdaad te maken met de stand van de hoge- en lagedrukgebieden. Zoals je waarschijnlijk weet staat de zon, afhankelijk van het seizoen, ergens tussen 23,5° noord en 23,5° zuid loodrecht boven het aardoppervlak. Hier wordt de aarde dus het sterkst verwarmd. Deze warme lucht gaat stijgen en hier vormt zich dus een lagedrukgebied. Deze zone wordt ook wel de inter tropical convergence zone(ITCZ) genoemd. Deze zone beweegt met de seizoenen mee. In de zomer op het noordelijk halfrond ligt deze zone tussen 10 en 20° noord en in de winter op het zuidelijk halfrond. De lucht die bij de ITCZ stijgt komt ook weer naar beneden, in de zogenoemde sub tropical high. Op ongeveer 20-40° graden noord(en zuid) vormt zich dus een hogedrukgebied. De lucht die dit systeem richting het zuiden voert, voedt dus weer de ITCZ. De lucht uit het sub tropical high die richting het noorden stroomt voedt de lagedrukgebieden in onze regio. De positie van de zon boven het aardoppervlak bepaalt waar de ITCZ zich bevindt en waar de andere systemen zich bevinden. De hoge- en lagedrukgebieden schuiven dus als het ware mee met het seizoen en de ITCZ. De foto's zullen het geheel duidelijk maken. Toegevoegd na 7 uur: Voor de duidelijkheid, het Azorenhoog(subtropical high) zorgt niet voor de noordelijke stroming in onze regio maar de lagedrukgebieden die nu ten noorden van ons van west naar oost bewegen. Wanneer een laag zich ten westen van ons bevindt zullen we meestal een zuidwestelijke stroming hebben. Als het laag zich naar het oosten heeft verplaatst hebben wij een noordelijke stroming. Overigens wordt de kerndruk van een lagedrukgebied minder diep wanneer deze land bereikt omdat wind meer weerstand ondervind van het aardoppervlak dan van de zee.

Het is gevaarlijk een tendens of zo te geven op basis van enkele jaren. In de Benelux zijn de Noordelijke en Noordwestelijke winden eerder bescheiden wanneer je naar een gemiddelde windroos voor hier (Melle) ~ Benelux. We sten en Zuidwesten winden …dat is ons ding …dat komt vooral door de warme golfstroom die het ons niet te koud maakt (ook de reden waarom het klimaat in Noorwegen zo mild is en dat in de Winter de oceaan ijsvrij is tot Moermansk) Maar het ene jaar is het andere niet ….. we hebben de laatste Winters nogal wat Oosten en Noordoosten winden gekend met roge maar zeer koude lucht . Is dit een tendens ? Nog niet…maar het zou een kunnen worden. Om bij de golfstromen even te blijven : het blijkt dat door het afsmelten van de ijskappen ( zoet water ) er een storing op de golfstroom zit : de koude golfstroom die normaal tussen Canada en Groenland zuidwaarts trekt wordt zo …dat hij ergens in de oceaan onze stroom afbuigt en verzwakt …zodat het koude poolwater meer de kans krijgt om invloed te hebben op ons weer .Maart en April zijn wel de maanden dat het polijs nog niet smelt. Ons weer wordt ook beïnvloed door de straalstroom die van West naar Oost trekt op grotere hoogte ….maar die stroom zit de ene keer wat Noordelijker ….de andere keer wat Zui elijker en nog een andere keer gaat hij meanderen . Ons weer wordt ook bepaald door de hevigheid van de resten van Amerikaanse orkanen , die afgezwakt bij ons komen (Zomer , Late Zomer-Herfst) En dan is er uiteraard ook nog de luchtdruk ….die voor het grootste gedeelte door voorgaande redenen gevormd wordt. De richtingen ie U nu constateert worden in de meteorologie overgangsrichtingen genoemd en zijn niet stabiel Wij kennen niet zoals in sommige streken (Mistral , Chinook…) een eigen typische wind…behalve misschien de ‘storingen’ sie e Westen en Zuidwesten winden meebregen. Betreft luchtdruk zijn vooral in de Winter de het Siberisch Hogeluchtdrukgebied en in verband met storingen uit het Westen ‘Het lage luchtdrukgebied van de Azoren ‘ van belang. Andere luchtdrukgebieden (Ijsland ed zijn doorgaans minder bepalend) Toegevoegd na 1 minuut: Melle bij Gent Toegevoegd na 13 minuten: De Windrichtingen tijdens de Lente en e Herfst zijn niet zo bepalend : omdat de temperatuur van land en water san minder contrasten vertoont

Bronnen:
http://www.knmi.nl/onderzk/oceano/publ/old...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100