hoe kan het vriezen terwijl de zon volop schijnt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De seizoenen op aarde worden bepaald door de obliquiteit van de aardas; hoe scheef de aardas staat ten opzichte van de baan (bron 1). Verder speelt de excentriciteit van de baan rond de zon (hoe 'elliptisch' de baan is) nog een kleine rol; in de winter op het noordelijk halfrond staat de noordkant van de aarde wat 'weggericht' van de zon, maar wel dichterbij de zon dan wanneer het winter is op het zuidelijk halfrond. Dus de obliquiteit is belangrijker dan de afstand tot de zon (zie ook het bijgevoegde plaatje). De zon verwarmt de aarde via verschillende wegen; de atmosfeer houdt uiteindelijk de warmte vast (direct invallende straling wordt 'opgenomen' door deeltjes, gassen in de atmosfeer en vervolgens weer alle kanten op uitgestraald, sommige straling bereikt direct het aardoppervlak en wordt weer teruggekaatst en voor een deel weer vastgehouden door de atmosfeer). In de winter is Nederland dus wat verder van de zon afgericht dan in de zomer en bovendien ook korter aan de zon blootgesteld (de dagen zijn korter). De zon heeft dus minder tijd om de atmosfeer op te warmen en bovendien valt de straling 'vlakker' de atmosfeer binnen, door het 'wegrichten'; dit betekent dat er minder warmtestraling tot de lagere luchtlagen doordringt. De temperatuur wordt verder overheersend bepaald door lucht- en zeestromingen. Door de seizoenen (dus door de scheefstand van de aarde) zijn deze stromingen zo dat de winters kouder zijn dan de zomers. Zie ook bron 2.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaat
http://nl.wikipedia.org/wiki/Obliquiteit
http://www.weeronline.nl/aphelium/3022/0 (plaatje)

Zoalgn het maar beneden de 0 graden is vriest het. Dat kan ook als de zon gewoon schijnt, die schijnt natuurlijk eingelijk altijd. Het sneeuwt hier in Den Haag zo hard dat ik de hemel niet meer kan zien, maar ik ga er vanuit dat de zon nog niet is gedoofd

Omdat de zon weinig warmte geeft in deze tijd,en de grond al aardig koud is. Door de droge lucht is het ook kouder Toegevoegd na 8 minuten: Weinig warmte omdat hij ver weg staat dus he

Dit komt doordat de temperatuur aan de grond lager is dan daarboven.

De aarde staat in de winterperiode iets verder weg van de zon dan in de zomerperiode. Dat komt door de elliptische baan die de aarde maakt om de zon heen. Verder staat het noordelijk halfrond in de winter ook verder van de zon af door zijn kanteling. Deze factoren zorgen ervoor dat de straling van de zon minder effect heeft op de aardbodem. Hierdoor ontstaan luchtstromen die ook weer koude lucht over het noordelijk halfrond voeren. Dus in de winter warmt de aarde niet goed op. Bij blauwe lucht (onbewolkt) zal het beetje warmte wat er dan nog is ook nog eens sneller ontsnappen. In de zomer zorgt de blauwe lucht en de stand van de aarde tov de zon ervoor dat de aarde juist wel goed opwarmt.

Het is een misvatting om te denken dat de zon de atmosfeer rechtstreeks verwarmt. De zon straalt licht uit (ook warmte, maar die komt niet door de ruimte heen), dat licht valt op de aarde, de aarde zet het licht om in warmte en gaat warmte uitstralen. De lucht wordt dus van onderaf opgewarmd. Door de scheve stand van de aard-as (dat weet je vast nog wel van aardrijkskunde) moeten de zonnestralen in de winter op het noordelijk halfrond een veel groter stuk aardoppervlak 'bestralen'. En verder schijnt de zon veel minder lang omdat de dagen kort zijn. De aarde wordt minder warm. En dus wordt de lucht niet zo warm als in de zomer. Verder spelen de luchtstromingen in de atmosfeer nog een belangrijke rol: als de wind uit het noordoosten waait, komt hij vanaf het vasteland waar het veel kouder is dan wanneer hij van zee af komt (uit het zuidwesten). En dus zal het nog kouder worden. In de onderstaande link legt Eddy nog eens uit hoe het zit met de seizoenen.

Bronnen:
http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.d...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100