Is downloaden illegaal?

Aangezien ik een keer op de radio, ik dacht radio 2 heb gehoord is dat downloaden legaal is, maar het verstrekken van bestanden etc. dat dat illegaal is (bijvoorbeeld wanneer je iets download en weer aan iemand anders geeft of op internet zet zodat anderen het kunnen downloaden)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Precies! De Auteurswet maakt een uitzondering voor studie en/of eigen gebruik. Downloaden en gebruiken voor privedoeleinden van auteursrechtelijk beschermd materiaal mag dus. Uploaden (openbaar maken) mag niet. Helaas maken veel P2P clients (Bit Torrent) geen onderscheid. Ze downloaden en uploaden tegelijkertijd. Dat mag dus niet.

Tot op heden is het zo dat iedereen mag downloaden zolang de gedownloade bestanden binnen de wettelijke grenzen zijn (bijvoorbeeld geen kinderporno of zo). Voor het uploaden geldt dat je dat mag als je daar de rechten voor hebt. Je eigen muziek uploaden naar youtube is helemaal legaal bijvoorbeeld. Maar het uploaden van bestanden waar je niet de rechten voor bezit, is illegaal.

Spellen downloaden is illegaal en cd's en films ook omdat je er niet voor betaalt daarom wordt er in Amerika ook een flinke boete opgezet in Nederland is dat nog niet zo maar toch is het illegaal

Downloaden is legaal, wat het ook is. Uploaden van auteursrechtelijk beschermde items is illegal.

Het downloaden is legaal, degene die bijv. de film erop zet zodat jij hem kan downloaden is illegaal

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100