hoe oud mag een nederlandse bekeuring zijn voor een scooter snelheidsovertreding met nacontrole

Mijn zoon werd 10 maanden geleden aangehouden voor een (rollenbank) snelheid 80 km/u. 4 dagen daarna hem weer laten zien (afgevoerd naar 50) en dit was goed, kenteken teruggekregen. Nu 10 maanden later komt de bekeuring binnen, het gereserveerde geld op ons aanraden is net 2 weken geleden door hem opgenomen voor een vakantie. En nu alsnog een rekening, is dit aanvechtbaar ? ik meen ooit gehoord te hebben dat er een maximale tijd zit aan het innen/ opsturen van een bekeuring.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Verjaring Als je een bekeuring wordt opgelegd, dan krijg je in de meeste gevallen een acceptgiro thuisgestuurd waarmee je de boete moet betalen. Maar wat nu als je lange tijd niets hoort van justitie? Na een bepaalde tijd hoef je de boete niet meer te betalen. Bij lichte verkeersovertredingen moet de acceptgiro binnen 4 maanden op de mat liggen. Heb je de overtreding met een huurauto gemaakt, dan geldt een termijn van 8 maanden. Voor de zwaardere verkeersovertredingen die onder het strafrecht vallen, is de termijn van 2 jaar naar 3 jaar gegaan. Let op! Er zijn echter situaties waarbij deze termijnen overschreden mogen worden, bijvoorbeeld bij tussentijdse verhuizingen of andere omstandigheden waardoor het langer duurt om de adresgegevens van bestuurder/kentekenhouder te achterhalen. Wanneer deze termijnen worden overschreden worden, kun je een bezwaar/beroepschrift indienen bij de officier van justitie. Toegevoegd na 12 minuten: Lees even het stukje op http://forum.scooterforum.net/forum/f50/scooter-beslag-132592/index2.html Een scooter die is opgevoerd naar 80Km/u valt dus als de informatie van deze persoon klopt onder het strafrecht. Deze boetes hebben een verjaringstermijn van 3 jaar!

Ligt er een klein beetje aan hoe ernstig het feit was. Een kleine bekeuring voor een lichte overtreding ´verjaart´ na vier maanden, met een hurauto )vanwege de administratieve rompslomp' acht maanden. Voor zwaardere verkeersovertredingen is de termijn inmiddels 3 jaar. Echter lijkt het rondijden met een opgevoerde scooter me niet meteen een zware overtreding (al sluit ik dat ook niet uit), dus heb je een goede kans dat het inmiddels inderdaad te laat is voor die boete en jammer voor justitie. Als het een overtreding was volgens het strafrecht (en daar heb je met die maximale snelheid dan wel weer kans op), dan hang je en wordt het dokken. Ik zoek nog even voor je verder, maar kan daar helaas nog geen uitsluitsel over vinden. Zou hij daadwerkelijk 80 ger'eden hebben (snelheidsovertreding met meer dan 40 kmh) dan is het beslist een overtreding, maar dat heeft hij vermoedelijk niet gedaan. Dat echter indertijd zijn kenteken even is ingetrokken is wel weer een veeg teken.

Bronnen:
http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=2725

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100