Wie handelde onjuist bij het meermalen doorgeven van een foto die later gepubliceerd wordt?

Persoon A komt tussen zijn oude dia’s ergens een foto tegen waarvan hij niet meer weet waar die gemaakt is.
Op de achtergrond is bovenste gedeelte van een bijzonder gebouw zichtbaar.
A. mailt zijn kennis B de vraag of die weet waar de foto genomen is.

B herkent de plek. Het gebouw verderop was een voormalig postsorteercentrum.
B bedacht dat een derde (C) die informatie ook wel leuk zal vinden, omdat die bij de post gewerkt heeft. Het gebouw op de achtergrond was namelijk een in zijn soort uniek postsorteercentrum dat echter na een aantal jaren niet meer in de veranderde werkwijze van de post paste en uiteindelijk gesloopt is.

Dus B stuurt de vraagfoto met in de verte het bewuste gebouw voor de aardigheid door naar de oud-postman C.

C geniet van de aandacht voor zijn gesloopte oude werkplek. C heeft namelijk jarenlang juist in dát gebouw gewerkt (wat B niet wist).
B stuurt het bedankje van C ter kennisneming door naar A. “Wat zo’n fotovraag al niet teweeg kan brengen!”

Stel nou dat C de foto op zijn FB of zo plaatst, en iemand anders (D) ziet die daar staan, en gebruikt hem voor een publikatie, is er dan sprake van schending van het auteursrecht van de maker van de foto A?

En zo ja, wie is (of: wie zijn) er dan in de fout gegaan? B die de niet openbare foto spontaan doorstuurde naar C, of C die hem argeloos openbaar online zette, of D, die de foto in een eigen publicatie gebruikt?
En maakt het nog verschil als de naam van de fotograaf A erbij staat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

C en D. C mag niet ongevraagd het werk van een ander publiceren op Facebook. zie bron 1 D mag niet de foto van Facebook nemen en deze wederom ergens publiceren (zeg een krant). zie bron 2 Bron1 https://www.auteursrecht.nl/auteursrecht " Auteursrecht Als iemand iets origineels heeft gemaakt, is het natuurlijk niet de bedoeling dat iemand anders daar zomaar mee aan de haal kan gaan. Daarom is het auteursrecht in het leven geroepen. Auteursrecht wordt met een Engels term ook wel 'copyright' genoemd. Het auteursrecht biedt iedereen die werken creëert auteursrechtelijke bescherming. Dit betekent dat de maker van zo'n werk, ook wel auteur genoemd, als enige mag beslissen over de exploitatie van de werken die hij heeft gecreëerd. Daarnaast worden deze werken beschermd tegen misbruik door anderen. Het auteursrecht is daardoor een constante stimulans voor mensen om creatief te blijven. «Het auteursrecht is het uit­sluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.» In eerste instantie komt het auteursrecht op zo’n werk toe aan de maker van het werk, en wel vanaf het moment dat hij het werk gemaakt heeft. Het recht ontstaat vanzelf, er zijn geen formaliteiten nodig om auteursrecht te krijgen. Je hoeft je auteursrecht dus nergens aan te vragen of te registreren. Als iemand thuis achter zijn bureau een tekening maakt, heeft hij daar dus automatisch het auteursrecht op. Ook op een werk dat nog niet helemaal af is berust auteursrecht, als het tenminste voldoende origineel is. " Bron 2 https://www.charlotteslaw.nl/auteursrechtsmoesjes-stond-op-facebook/ " Wat op Facebook staat is NIET rechtenvrij Als je iets op Facebook plaatst, geef je Facebook een licentie voor publicatie. Je auteursrecht komt niet te vervallen en je draagt het niet over aan Facebook, het werk wordt niet opeens rechtenvrij. Je geeft daarmee ook meteen de mogelijkheid dat jouw content via de like en share knoppen gedeeld kunnen worden, afhankelijk van je persoonlijke privacyinstellingen. Wat dus nog steeds niet mag (lees ook die andere 12 blogs er maar op na), is een screenshot maken of de foto downloaden om het elders te publiceren. Je mag het zelfs niet opnieuw publiceren op Facebook. Dat zijn namelijk allemaal verveelvoudigingen en laat dat nu net een van de rechten van een auteursrechthebbende zijn. "

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100