Kan een stelling in een AV die tegengesteld is aan de Nederlandse wet toch rechtsgeldig zijn?

Neem koopovereenkomsten en wat Marktplaats stelt in haar voorwaarden:

https://www.marktplaats.nl/i/help/over-marktplaats/voorwaarden-en-privacybeleid/algemene-gebruiksvoorwaarden.dot.html

"5. Biedingen zijn niet bindend
5.1. Tenzij in deze Gebruiksvoorwaarden anders is geregeld, is een bod op een product of dienst in een Advertentie niet bindend. Een Adverteerder is niet verplicht een dergelijk (redelijk) bod te accepteren. Indien een dergelijk bod door een Adverteerder wordt geaccepteerd, verplicht dit de bieder niet tot aankoop."

Wat haaks staat op:
http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-6/artikel217
Boek 6. Algemeen gedeelte van het verbintenissenrecht
Titel 5. Overeenkomsten in het algemeen
Afdeling 2. Het tot stand komen van overeenkomsten Artikel 217
1. Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan.

Kan Marktplaats de wet buigen door dit in hun AV te melden?

Weet jij het antwoord?

/2500

De gedachte dat algemene voorwaarden altijd rechtsgeldig zijn, is niet juist. Er zijn nogal wat bedrijven, kleine en grote, die zelf algemene voorwaarden 'bedenken' - vooral in hun eigen voordeel. De Consumentenbond is niet blij met zulke algemene voorwaarden die 'onredelijke bepalingen' bevatten. 'Onredelijke bepalingen' kunnen door de rechter van tafel worden geveegd.

Het woord 'aanbod' uit de wettekst is niet hetzelfde als het 'bod' van Marktplaats! Aanbod geschied door de verkoper, een bod wordt gedaan door de koper. Bij Marktplaats is sprake van een opeenvolging van zaken: 1. De verkoper plaatst een advertentie, al dan niet met vraagprijs of vaste prijs. Dit is nog geen aanbod in juridische zin, maar een 'uitnodiging tot onderhandelen'. 2. Koper doet een bod op het product. Ook dit is geen aanbod in juridische zin, het is onderdeel van de onderhandeling. 3. Verkoper accepteert het bod of doet een tegenbod. Nu kan wel sprake zijn van een aanbod, let wel: door de verkoper! Als koper 10 euro heeft geboden en verkoper gaat daarmee akkoord, dan doet de verkoper een aanbod om het product te verkopen voor 10 euro aan de koper met wie hij op dat moment in contact is. 4. De koper heeft nu alsnog de keuze om wel of niet voor 10 euro het product te kopen. Pas als de koper óók (nogmaals) akkoord gaat, is sprake van een overeenkomst. Tot zover dus geen enkele onrechtmatigheid of onduidelijkheid wat betreft de AV van Marktplaats. Het wordt pas ingewikkeld als de koper of verkoper hierna toch van de koop wil afzien. In feite is er een koopovereenkomst gesloten, ook als dat mondeling of telefonisch is gebeurd. Maar dat wil niet zeggen dat die overeenkomst nooit meer herroepen kan worden. "Een aanbod dient te worden onderscheiden van een 'uitnodiging tot het doen van aanbiedingen' (...) of het 'uitnodigen tot het aangaan van onderhandelingen' (...)" Dus, "Kan Marktplaats de wet buigen door dit in hun AV te melden?" Dat denk ik niet, maar dat is hier ook niet aan de orde.

Bronnen:
https://www.wolderwijd-juristen.nl/service...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100